Finansminister skyder S-udspil ned: Fuldstændig ukonkret og "luftig" finansiering

Problematikken bør blive valgkampens hovedtema, mener SF.

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at S-udspillet "De mest nedslidte fortjener også en værdig pension" er ukonkret. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Socialdemokratiet vil lade sosu-assistenten gå tidligere på pension end arkitekten.

Det er essensen i det udspil, som partiet i dag har præsenteret. Heri fremgår det, at de borgere, som har været længst på arbejdsmarkedet, og som er nedslidte, skal have ret til at gå på folkepension tidligere.

Partiformand Mette Frederiksen har dog ikke formået at overbevise finansminister Kristian Jensen (V) om det holdbare i planen.

- Det her er så fuldstændig ukonkret, at man ikke kan se, hvem der egentlig vil få gavn af det, og finansieret så luftigt, at man må tro, at de ikke tør vise, hvad det reelt koster, siger han.

Ifølge Kristian Jensen vil det koste langt mere end de tre milliarder kroner, som Socialdemokratiet har afsat årligt i udspillet, at give alle ret til at trække sig tilbage tre år før tid.

Hvordan en differentieret pensionsalder skal strikkes sammen vil Mette Frederiksen diskutere med arbejdsmarkedets parter efter et valg, hvis hun ender med at sætte sig i statsministerstolen.

Den gradvise forøgelse af pensionsalderen stammer fra det såkaldte velfærdsforlig i 2006, hvor den daværende VK-regering sammen med Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti aftalte at lade pensionsalderen stige i takt med den højere gennemsnitslevealder.

DF savner detaljer i udspillet

Bent Bøgsted, der er beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti, så også gerne, at Mette Frederiksen blev mere konkret, for eksempel med et svar på hvornår nedslidte så skal kunne gå på tidlig pension.

- Det er jo ikke rigtig noget, som man kan forholde sig til, før hun sætter lidt flere detaljer på. Men det kommer jo sikkert nok i løbet af de næste dage, siger han.

Dansk Folkeparti er dog åben for at deltage i forhandlingerne, hvis de bliver inviteret.

Radikale vil have flere på seniorførtidspension

I Radikale Venstre anerkender næstformand Sofie Carsten Nielsen, at der er borgere på arbejdsmarkedet i dag, som er så nedslidte, at de ikke kan arbejde frem til pensionsalderen.

- Det har vi for længe siden foreslået at gøre noget ved ved markant at udvide retten til seniorførtidspension, forklarer hun.

- Hvis man rigtig er nedslidt, skal man have mulighed for at trække sig tilbage og ikke sendes rundt fra arbejdsprøvning til arbejdsprøvning. Det har vist sig for svært i dag, og den gruppe skal vi tage os af.

SF vil gøre det til valgkampens hovedtema

Politisk ordfører i SF, Karsten Hønge, er mere positivt stemt over udspillet.

Set fra hans stol flugter S-udspillet fint med de forslag, som SF også selv har fremlagt.

- Jeg synes, der er nogle rigtigt gode linjer i det, som Socialdemokratiet har lagt frem, og det skal være en opgave, som vi skal kunne løse med både fagbevægelsen og arbejdsgiverne, siger han.

- Der er al mulig grund til at gøre det her til et hovedtema i valgkampen, så en ny regering vil garantere, at alle får adgang til nogle gode værdige seniorår.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, er glad for, at Socialdemokratiet har indset, at der er store problemer med nedslidning. Desværre løser udspillet dem bare ikke, mener hun.

- Den store forhindring for at løse de problemer, som Socialdemokratiet selv peger på, er velfærdsforliget, som gradvist lader pensionsalderen stige. Vi ender jo med verdens højeste pensionsalder, og det rokker Socialdemokratiets forslag ikke ved.

- Socialdemokratiet bør opsige forliget, hvis vi sammen skal kunne levere en reel løsning til de mange mennesker, der knokler og som også fortjener muligheden for et godt seniorliv, udtaler hun.