Det er valgdag: Her er Danmarks (muligvis) største valgguide med svar på (næsten) alt

Bliv klædt på, inden du sætter dit kryds.

1... 2... 3... 30 dage er der gået, siden valgkampen blev skudt i gang.

Og det er ikke gået stille for sig.

Måske du er lidt træt. Træt af at høre på politikere og alle deres løfter. Af valgplakater, der hænger overalt i gaderne. Eller af den ene nyhedsudsendelse efter den anden om valg, valg og valg.

Der er dog en god grund. Det er en stor dag i dag.

Ikke alene er det grundlovsdag og måske en tiltrængt fridag for mange, men det er også en dag, hvor du skal af sted til stemmeboksen og sætte dit kryds for at være med til at afgøre, hvem der skal lede landet de måske næste fire år.

Men med al den information, der er strømmet ud den sidste måned, kan det være svært at følge med. For hvilke politikere er det nu, der stiller op i din kreds?

Hvordan er det nu med de der mandater? Og hvad er det egentlig for noget med, at Kristian Thulesen Dahl (DF) hører julemusik året rundt, mens Lars Løkke Rasmussen (V) har Gulddreng på sin playliste? Hvad har det overhovedet med valgkampen at gøre?

Få alle svarene på dine spørgsmål om valgkampen her.

Hvem skal jeg stemme på?

Tja, det er jo kun dig, der kan bestemme, hvor krydses skal sættes, når du i dag løber til dit valgsted med valgkortet i hånden.

Men du er langt fra alene, hvis du stadig er i tvivl om, hvem du skal stemme på. Og hvis det er første gang, du skal stemme, så er du måske en af dem, der er rigtig meget i tvivl.

Godt vi er klar med hjælp. Du kan nemlig altid prøve at tage DR's kandidatatest og blive klogere på, hvem du er mest enig med.

Du kan også tjekke op på dit parti og læse dig til, hvilket parti, der stemmer, som du ville have gjort.

Hvordan er det nu med mandaterne?

Føler du dig lidt rusten i det danske demokratis spilleregler, så fortvivl ikke.

Det er komplekst, for der er ikke bare tale om mandater, men om kredsmandater og tillægsmandater.

Heldigvis kan du stadig blive klogere på de 179 mandater, der skal findes til Folketinget. Du kan finde hjælp til, hvordan fordelingen foregår i videoen her:

Hvis du heller vil læse om mandaterne, kan du få et kort overblik her.

Hvem hører til min valgkreds?

Der er mange kandidater, som stiller op til folketingsvalget og kæmper om folketingets mandater, men det er ikke alle, du kan stemme på.

Til folketingsvalg skal du altid stemme i din egen valgkreds. Det betyder, at du kun kan stemme på de politikere, der er opstillet, der hvor du bor.

Har du glemt, hvilken kreds du hører til, så kan du se dem allesammen her. Følger du linket, kan du også klikke dig frem til de kandidater, du kan sætte krydset ved.

Valgplakater i København. (Foto: © Kristian Djurhuus, Scanpix)

Hvad skete der på dag 3 i valgkampen?

Hvornår var det, at Lars Løkke Rasmusen (V) åbnede op for en SV-regering? Og var der noget med, at han var ved at få en tagsten i hovedet på et tidspunkt i valgkampen?

Det er helt ok, hvis du ikke kan huske det hele.

. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Hvis du vil have et overblik over valgkampen, har vi har samlet alle højdepunkterne dag for dag i en video. Find den her.

Dronningerunde? Hvad er det?

Jep, politikerne skal op forbi dronningen, når vælgerne har sat deres kryds.

Hvis regeringen mister sit flertal efter et valg, eller hvis et parti, der støtter op om regeringen, kræver det, skal alle partilederne af sted til Amalienborg.

Her skal de efter tur fortælle, hvem de vil have til at lede forhandlingerne om at danne en ny regering.

Hvad har Wham og Gulddreng med valget at gøre?

Ja, okay. Måske ikke så meget.

Men under valgkampen har samtlige partiledere gæstet ’Musikchefen’ på P3, hvor vært Mathias Buch Jensen har forsøgt at lære partilederne bedre at kende gennem deres og partiets playlister.

Gulddreng til X Factor finale i 2017. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Hvad er der sket de sidste fire år?

Burkaforbud, kvotekonger og en ny trekløver-regering.

Der er sket meget i dansk poltik, siden Helle Thorning-Schimdt (S) for fire år siden overdrog nøglerne til Statsministeriet til Lars Løkke Rasmussen (V).

Få et sammendrag af de sidste fire år i videoen nedenfor.

12, 13, 15? Hvor mange partier stiller op?

Først meldte Nye Borgerlige sig på banen, så kom Klaus Riskær Pedersen til og senest blev Stram Kurs opstillingsberettiget til Folketinget.

Det betyder, at der i alt er 13 partier, du kan sætte dit kryds ved til valget i morgen.

Men ved du nok om alle partierne? Hvis ikke, så kan du blive klogere her.

Du kan også lytte til podcast-serien 'Partierne i Slotsholmen', der på skift har besøg af alle 13 partiledere.

Flere partiledere til debat ved Naturmødet i Hirtshals torsdag den 23. maj 2019. (Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN, Scanpix)

Hvor mange skal stemme for første gang?

Mange unge skal stemme for første gang nogensinde.

Med udgangspunkt i befolkningen i Danmark 1. januar 2019 har Danmarks Statistik har beregnet antallet af vælgere, der har deres debut i stemmeboksen til et folketingsvalg til 276.263 personer.

Vi har talt med nogle af førstegangsvælgerne om, hvordan de vil stemme. Hvis du har lyst, kan du læse, hvad Mads, Hannah, Jonas og Wasan tænker om det forestående valg.

Jeg er uenig med min nabo. Hvad gør jeg?

Det gør ikke noget, hvis du ikke stemmer det samme som din nabo, din mor eller din bedste ven. Men det er måske en god idé at tale med hinanden om det.

Den seneste måned har DR samlet op mod 1.500 danskere, der er uenige, for at få dem til at være Uenige Sammen og tale om, hvad de mener om den politiske situation i Danmark.

Læs mere om de mange møder mellem uenige danskere her eller se videoen med 79-årige Kurt og 23-årige Omar, der er rykket tættere sammen.

Kan jeg møde partierne?

De fleste politikere har været på gader og stræder gennem hele valgkampen for at høste stemmer, så der har været rig mulighed for at møde dem.

Men hvis det ikke er lykkedes dig at støde ind i din yndlingspolitiker, så har Kåre Quist mødt samtlige 13 partiledere i 'Mød Partierne'.

(Foto: © Signe Mai Kærsgaard Vilsbøll DR)

Hvorfor taler partierne så meget om klima?

Meningsmålinger har vist det, og den afsatte tid i debatrunder ligeså: Klimaet har været ét af de helt store temaer i valgkampen.

I januar fik et borgerforslag om en ny klimalov rekordhurtigt 50.000 støtter, men der kom ikke noget konkret ud af det, da politikerne skulle diskutere emnet. De fleste partier er for. De er bare i tvivl om, hvad rammerne for loven skal være.

Mangler du et grønt overblik, så har vi også spurgt partierne, hvad de tre vigtigste emner er i deres klimapolitik. Kort sagt, hvad vil de kæmpe for, hvis du stemmer på dem.

Hjælp! Jeg har sat mit kryds forkert

Du står klar inde i stemmeboksen og har sat dit kryds. Men nej, du fortryder. Hvad gør du så?

Og hvordan er det nu ellers? Må du have børn med ind i stemmeboksen? Og må du tage et billede af din stemmeseddel?

Det kan du blive klogere på her.

. (Foto: © MARIE HALD, Scanpix)

Hvad sker der, hvis jeg er syg på valgdagen?

Tough luck. Hvis du ligger syg i dag, så er der ikke noget at gøre. Det er slut med at brevstemme, og der er ikke andre, der kan sætte krydset for dig.

Men du kan følge valgaftenen på DR fra klokken 16.00 og læse med hele dagen og natten på dr.dk.

God fornøjelse med dit folketingsvalg!

. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)