Løkke åbner for SV-regering efter valget

I en ny samtalebog kalder Lars Løkke Rasmussen (V) et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre for ”et rigtigt forslag”.

I den aktuelle politiske situation vil det være det rigtige for Danmark, at der for første gang i over 40 år bliver dannet en regering over den politiske midte med Socialdemokratiet og Venstre.

Det konkluderer statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen i en ny samtalebog, der udkommer i dag. I bogen bliver Lars Løkke Rasmussen interviewet af forfatteren og journalisten Kirsten Jacobsen. I et kapitel i bogen, der bærer samme titel som selve bogen, ’Befrielsens øjeblik’, spørger hun:

Socialdemokratiet står i hvert fald ret stærkt i dag, mens Venstre og resten af din VLAK-regering står svagt i meningsmålingerne. Forestiller du dig også et muligt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet, hvis den balance skulle være ændret efter valget?

- Der er naturligvis nogle dilemmaer i det her, men samtidig er der for mig ingen tvivl om, at det er et rigtigt forslag. Meget politik laves allerede inde på midten i dag, siger Lars Løkke Rasmussen.

Videre i kapitlet bliver Lars Løkke Rasmussen spurgt:

Tror du, mange danskere ville tænke: Endelig...?

- Det er enormt svært at spå om... Måske tror de, at jeg bare vil redde min ministerbil, siger Lars Løkke Rasmussen.

S-V ikke den største konflikt i dansk politik

Det har ligget og svævet i luften, men det er tidligere blevet afvist af alle som for tidligt, for svært. Det vil da være verdenshistorie i Danmark at åbne ballet helt konkret med at sige: 'Nu er det nu'?

- Tja, jeg synes jo på mange måder, at det er lidt barokt, at det, der italesættes som den største konflikt i dansk politik, skulle være mellem Socialdemokratiet og Venstre. I hvert fald i forhold til, hvor Danmark er henne lige nu og her. Hvordan vi geares til de udfordringer, vi står midt i, siger Lars Løkke Rasmussen.

Har du drøftet muligheden for et SV-samarbejde med Mette Frederiksen?, spørger Kirsten Jacobsen.

- Det er meget svært at sige noget om uden at være indiskret, er det ikke?, svarer Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Jeg talte med Bjarne Corydon om det engang, men ikke på en forpligtende måde... Derfor er den rigtige måde at omtale det på nu, at det er en refleksion, der findes. Den findes i mit parti, den findes i Socialdemokratiet, den findes hos Dansk Folkeparti, hos de konservative og hos de radikale. Det er jeg ikke i tvivl om, og fra tid til anden artikuleres den også.

En refleksion

Men ikke så konkret som du gør nu. Er tanken om et SV-samarbejde, som du her løfter sløret for, en refleksion, et ønske, en plan eller en drøm?, spørger Kirsten Jacobsen.

- Det er en refleksion over tingenes tilstand, og jeg ved, at det er en refleksion, der findes bredt. Men det er en svær diskussion - og i hvert fald svært at offentliggøre refleksioner, inden reaktionerne er stemt af. For så god er verden jo heller ikke. Jeg kan ikke lukke det inde i en lille parentes, at det bare er noget, jeg har siddet og snakket med Kirsten om, og hov, nu er der valgkamp, og så må vi se, hvordan det ender. Derfor er jeg også nødt til at få skrevet mig selv ud af ligningen, så jeg ikke bliver beklikket på mine motiver, hvis jeg prøver at operationalisere denne tanke. Den er nødt til at blive formidlet med et overskud og med de nuancer, der er i den. Så nu gør jeg det, uden at det er noget, jeg matematisk er tvunget ud i. Jeg gør det, fordi jeg tror, det er godt for Danmark, svarer Lars Løkke Rasmussen.

Hvad? Skriver du dig selv ud af ligningen?

”Forhåbentlig ikke, for jeg synes, jeg har meget at tilbyde, men min person skal ikke stå i vejen for den bedste løsning for Danmark. Det er svært at tale om, for det handler jo også om, hvilken tale jeg skal holde på valgaftenen, og den er svær at skrive på så lang afstand. Det er i hvert fald svært at læse den højt for dig allerede nu,” svarer Lars Løkke Rasmussen.

Vil stå mere frit

Titlen ”Befrielsens øjeblik” referer til, at Lars Løkke Rasmussen efter eget udsagn har glædet sig til at stå mere frit i valgkampen – efter de mange kompromiser og kampe i regeringssamarbejdet.

- Jeg prøvede at holde skibet i søen, så det ikke tog for meget vand ind. Jeg prøvede at bygge bro mellem Liberal Alliance, de Konservative og os selv, og over til Dansk Folkeparti bagefter, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Nu, hvor valget nærmer sig, begynder alle partier at frigøre sig. Alle tænker mere på sig selv end projektet. Fint nok. Da jeg brugte udtrykket 'befrielsens øjeblik' var det altså om selve valgkampen. Jeg har glædet mig til at kunne stå her i egen ret. Sige, hvad jeg mener - uden at skulle tænke, at det ikke går, fordi vi så ikke længere har Liberal Alliance inde under vingen eller de konservative inde under vingen eller Dansk Folkeparti inde under vingen.

På et pressemøde med forfatteren kl. 10.30 i dag vil Lars Løkke Rasmussen uddybe bogens indhold og svare på spørgsmål fra pressen.