V-profil og regionsformand efter rød valgsejr: 'Jeg er umanerlig glad'

Stephanie Lose er glad for udsigten til, at regionerne tilsyneladende overlever.

Formanden for Danske Regioner er glad for, at det ser ud som om, at regionerne overlever. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Venstre-kvinden Stephanie Lose, der både er formand for Danske Regioner og Region Syddanmark, har længe kæmpet for at bevare de fem regioner i landet.

Venstre og flere af de borgerlige partier ville ellers afskaffe regionerne. Tidligere på året indgik den borgerlige fløj en aftale om at nedlægge regionerne i den nuværende form og i stedet blandt andet oprette 21 nye sundhedsfælleskaber.

Men med et solidt rødt flertal efter folketingsvalget onsdag tyder meget på, at regionerne bliver bevaret.

Og den udsigt er formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, godt tilfreds med.

- Nu skal man passe på med at konkludere for meget lige nu. Men i det nye Folketing ser det ud til, at regionerne kommer til at spille en rolle fremover.

- Der er et flertal for at bevare regionerne, og ud fra det perspektiv vil det glæde mig, hvis det bliver sådan, siger Lose.

Ikke status quo

Men hun betragter det ikke bare som en sovepude, for regionerne skal i arbejdstøjet for fortsat at levere god sundhed til borgerne, mener hun:

- Hvis det ender med, at regionerne bliver bevaret, er vi selvfølgelig optaget af, at det ikke bare bliver status quo, men at det danske sundhedsvæsen også bliver videreudviklet, siger hun og tilføjer:

- Som regionsrådsformand glæder jeg mig da umanerlig meget til ikke hele tiden at skulle høre på at lige om lidt, så lukker vi regionerne, forklarer Stephanie Lose.

Hun glæder sig samtidig over Venstres fremgang, men hun er ked af, at den blå blok mister magten.

- Jeg er glad for, at Venstre får sådan et godt valg, men jeg havde håbet på en borgerlig, liberal regering. Det er jeg ærgerlig over, at der ikke er flertal for det, siger Lose.

God følelse i kroppen

Også i Region Sjælland er man glad for, at magten skifter.

De cirka 18.000 ansatte i Region Sjælland kan nemlig nu få arbejdsro, mener regionsrådsformanden i Region Sjælland, socialdemokraten Heino Knudsen, der med den røde valgsejr forventer, at planerne om at nedlægge regionerne i den nuværende form bliver droppet.

- Jeg har en rigtig god følelse i kroppen i dag, fordi et bredt flertal i Folketinget går ind for at bevare regionerne. Hele 96 mandater tildelte vælgerne i går de partier, der gerne vil bevare regionerne, siger han.

Stort fokus på sundhedsopgaven

Nu handler det for Heino Knudsen om, hvordan der kan sendes nye opgaver ud til regionerne, og hvordan opgaverne kan løses tættere på borgerne.

- Det er klart, at vi går i gang med at tale med vores eget parti på Christiansborg og snakke om, hvilke opgaver der vil ligge bedst hvor. Vi har enormt stor fokus på sundhedsopgaven, og jeg er glad for, at vi nu kan få en reel diskussion, om hvordan vi udvikler og forbedrer vores sundhedsvæsen og skaber de bedste tilbud til vores borgere, siger Heino Knudsen.