Forvirring om Arne-pension få meter fra målstreg: Dansk Folkeparti vil af med bankskat

Overraskende udvikling i de afgørende forhandlinger om regeringens pension til de mest nedslidte.

‘Arne 2020’ stod der på det hvide ringbind, som Pernille Skipper bar med sig tilbage til Christiansborg fra Beskæftigelsesministeriet tidligere i dag.

Det var ellers meningen, at Enhedslistens politiske leder i selskab med regeringen, SF og Dansk Folkeparti skulle være gået på efterårsferie med en færdig pensionsaftale i tasken.

En aftale, der ville give arbejdsmarkedets mest nedslidte en ret til tidlig pension. Den såkaldte ‘Arne-pension’, der er opkaldt efter bryggeriarbejderen, der er blevet ansigt på regeringens prestigeprojekt.

Men sådan gik det ikke. I stedet for et forlig, måtte Enhedslisten sammen med SF overraskende og uventet forlade ministeriets forhandlingsbord før tid.

- Vi manglede en mødedeltager, så der skete ikke så meget derinde. Dansk Folkeparti valgte at blive væk, lød det fra en overrasket Pernille Skipper (EL) foran Beskæftigelsesministeriet.

Thulesen Dahl ville høvle knaster

Inde hos beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) var parterne blevet oplyst, at Dansk Folkeparti forlangte dele af den hidtidige fælles aftale pillet ud.

- Jeg er meget overrasket over det udspil, der kommer fra deres side. Fordi de piller ved finansieringen, så der ikke er mange penge at gøre godt med, sagde SF-partileder Pia Olsen Dyhr, før hun ved siden af Skipper spadserede tilbage mod Christiansborg.

Her kunne Kristian Thulesen Dahl fortælle, at Dansk Folkeparti havde opdaget nogle ‘knaster’ i pensionsaftalen. Ganske kort før de endelige forhandlinger gik i gang i Peter Hummelgaards ministerlokaler.

Kunne I ikke have sagt det, før de andre sad klar i ministeriet?

- Nej, jeg tror det er helt naturligt, når vi diskuterer en stor ordning som tidlig pension, der betyder så meget for rigtig mange danskere. At vi skal være sikre på, at vi får gjort arbejdet ordentligt, sagde Kristian Thulesen Dahl.

Partilederen fortalte, at Dansk Folkeparti savnede nogle ‘indrømmelser’ fra regeringen.

Det handler blandt andet om, at partiet ikke bryder sig om det såkaldte samfundsbidrag på 1,5 milliarder kroner fra finanssektoren, som delvist skal finansiere aftalen.

- Vi synes, vi står i en økonomisk udfordrende tid og er ængstelige ved at hælde nye skatter og afgifter ud over danskerne, forklarede Thulesen Dahl.

God stemning hos ministeren

Senere på eftermiddagen blev forhandlingerne genoptaget.

Blandt andet var Dansk Folkepartis finansordfører hos beskæftigelsesministeren i et forsøg på at høvle knasterne væk.

- Nu har vi haft en god snak med ministeren, og der var god stemning. Om han inviterer os alle sammen eller hver for sig senere i aften, det er ministeren, der afgør det, sagde René Christensen.

Pia Olsen Dyhr mente til gengæld ikke, at Dansk Folkepartis nye krav havde gjort noget godt for stemningen.

- Man kan ikke både skrue på finansieringen fra bankerne, som jeg synes er retfærdig, samtidig med man gør aftalen mindre for nogle af de kvinder, som jeg også mener skal have ret til at gå på tidlig pension, sagde SF-partilederen.

DF: Sprogskole-gebyr skal betale pension

Senere fredag aften kom det frem, at Dansk Folkeparti har sendt en liste med alternative finansieringsforslag til regeringen.

- Det nytter ikke noget, at vi gør noget godt for dem, der skal på tidlig pension, hvis vi samtidig gør det sværere at tjene penge og skaffe kapital til grønne forbedringer, siger finansordfører René Christensen (DF).

Ifølge Dansk Folkeparti bør regeringen droppe at lade finanssektoren betale ved hjælp af et samfundsbidrag. Samt en forhøjet skat på aktie-indkomst.

I stedet kan pengene blandt andet findes ved at skære i bureaukrati på jobcentre og indføre et deltagergebyr for kursister på sprogskoler, der skal lære at tale dansk.

- Vi mener, at vi kan finde en milliard på jobcentrene og 150 millioner på sprogskolerne, siger René Christensen, der dog er åben for andre finansieringer.

Enhedslisten forstår ikke DF’s kursskifte i forhandlingerne.

- Vi synes det er hul i hovedet, at de nu vil lette bankskatten i stedet for at sørge for, at flere kan komme på tidlig pension, siger Pernille Skipper.

DR Nyheder følger forhandlingerne tæt, der fortsætter fredag aften hos beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Artiklen er opdateret med et afsnit om alternative finansieringsforslag.