Husker du? Da verdens mest magtfulde mænd besøgte Danmark

Den 2. september bliver Donald Trump den fjerde siddende amerikanske præsident, der besøger Danmark.

Der er sjældent langt fra tanke til handling for USA's 45. præsident Donald J. Trump.

I forgårs sagde han til en flok amerikanske journalister, at han overvejede at besøge Danmark, og i går lå der en pressemeddelese klar fra Det Hvide Hus, hvor Trump annoncerede sit besøg her i landet den 2- og 3. september.

Men selv om vi altså får besøg af USA's førstemand og førstedame om godt en måned, så er er Trump ikke den første siddende præsident, der sætter fod på dansk jord.

Den trend startede Bill Clinton (USA's præsident 1993-2001), da han den 11. juli trådte ud af Air Force One i Københavns Lufthavn. Under sit besøg lagde Clinton vejen forbi Fredensborg, hvor han hilste på dronningen. Dagen efter trådte han op på scenen på Nytorv i det centrale København, hvor han foran tusindvis af begejstrede danskere takkede for Danmarks indsats under borgerkrigen i Jugoslavien.

Bush på fransk visit

Otte år efter - den 5. juli 2005 - landede Air Force One igen i København. Denne gang hed præsidenten George W. Bush (USA's præsident 2001-2009), der på trods af sit ærkeamerikanske ophav fra Texas blot var på et fransk visit på 16 timer på vej til et G8-topmøde. Men i løbet af de 16 timer nåede han forbi Fredensborg Slot, hvor dronningen ventede med kage i anledning af Bush's 59-års fødselsdag.

Den 2. oktober 2009 besøgte Barack Obama (USA's præsident 2009-2017), som den tredie siddende amerikanske præsident i træk Danmark. Her var der dog ikke tale om et officielt statsbesøg, da Obama var i København for at reklamere for hjembyen Chicago som OL-vært.

Det lykkedes ikke, men det lykkedes Obama at besøge dronningen på Christiansborg i løbet af det indtil videre korteste besøg af en amerikansk præsident. Besøget varede omkring fem timer. Obama tog dog en form for revance, da han dukkede op igen i december samme år i forbindelse med klimatopmødet COP 15.

Når Donald Trump lander med Air Force One den 2. september, bliver han altså den fjerde siddende præsident i træk, der besøger Danmark. Og det er allerede planlagt, at han skal besøge dronningen, da det officielt er dronningen, der har inviteret Trump.

Du kan se klip fra de tidligere besøg i videoen øverst i artiklen.