Inger Støjberg går af som næstformand i Venstre: 'Det var magtpåliggende for Jakob'

Efter strid om melding om mulig rigsretssag mod Støjberg, går hun nu af som næstformand i Venstre.

(Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Magtkampen i Venstre har fundet sin afslutning.

Inger Støjberg meddeler, at hun trækker sig som næstformand for Venstre efter ønske fra formand Jakob Ellemann-Jensen.

- Jakob Ellemann har i dag bedt mig om at gå af som næstformand for Venstre. Jeg forstår, at det bl.a skyldes hans manglende tillid til min linje i en række politiske sager.

- En række medlemmer af Forretningsudvalget (udvalg i toppen af partiet Venstre, red.) foreslog en orlov - men det var magtpåliggende for Jakob, at jeg skal gå helt af som næstformand nu.

- Det kommer som en overraskelse, at det er endt her, og at Jakob har bedt mig om at gå af som næstformand. Jeg havde gerne set det anderledes. Men sådan er det, skriver hun på Facebook.

Benzin på bålet

Venstre-balladen brød ud i lys lue i kølvandet på Instrukskommissionens delberetning, der udkom før juleferien.

Ifølge den var Inger Støjbergs instruks som udlændingeminister om at adskille unge asylpar i 2016 ulovlig.

Der blev hældt benzin på konflikten mellem formand og næstformand, da Jakob Ellemann-Jensen i søndags til Jyllands-Posten gav udtryk for, at Venstre ville støtte en rigsretssag mod Inger Støjberg, hvis de uvildige advokater, der er sat til at vurdere Instrukskommissionens delberetning, finder, at der er grundlag for det.

Dagen efter skrev Inger Støjberg på Facebook, at hun var 'meget overrasket' over sin formands udmelding.

Det fik flere Venstre-folk og borgmestre til at opfordre hende til at trække sig tilbage, indtil spørgsmålet om en rigsretssag var afklaret, for at undgå afgrundsdyb splittelse i partiet.

Dysfunktionelt forhold

I dag var der derfor indkaldt til møde i Venstres forretningsudvalg, og efterfølgende blev partiets hovedbestyrelse indkaldt til et møde for at diskutere konflikten.

Forretningsudvalget, der er en del af Venstres hovedbestyrelse erkender her til aften også, at samarbejdet var 'uopretteligt brudt sammen'.

- Vi må konstatere, at der igennem længere tid har været vanskeligheder med samarbejdet mellem Venstres formand og Venstres næstformand, og der er ikke længere tillid mellem de to.

- Et stort flertal i Forretningsudvalget bakker Venstres formand op og har besluttet at bede Inger Støjberg om at trække sig som næstformand for partiet, og efterfølgende har hun meddelt, at hun trækker sig, lyder det blandt andet i en meddelelse fra udvalget.

Selvom Inger Støjberg nu trækker sig, så efterlader opgøret Venstre i en slemt tilredt tilstand, siger DR's politiske korrespondent Christine Cordsen.

- Det er et meget dramatisk for partiet, der for bare halvandet år siden var igennem et meget hårdt formandsopgør og nu står med så alvorlig en ledelseskrise igen.

- Men når det er sagt, tror jeg måske også, at ledelsen var nået til et sted, hvor der skulle ske noget. Forholdet mellem de to har været så konfliktfyldt og dysfunktionelt, at det også har skadet partiet. Venstre har ikke stået stærkt, efter de blev valgt, siger Christine Cordsen.

Partiets sjæl

Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg blev valgt som formand og næstformand i 2019.

Selvom det uden tvivl er de seneste dages begivenheder, der har fået bægeret til at flyde over i Venstre, så trækker opgøret mellem de to plovfurer ned igennem partiet, siger Christine Cordsen.

- Det er selvfølgelig diskussionen om Instrukskommissionen og en rigsretssag, der har udløst opgøret, men man skal være opmærksom på, at det er lang tids konflikter, gnidninger og dårligt samarbejde, der ligger bag det her.

- Men det er ikke kun det, for det er også to forskellige fløje, der kæmper om partiets sjæl. Der er støtter i både baglandet og vælgergruppen til Inger Støjbergs linje, ligesom der også er det til Jakob Ellemanns linje.

- Håbet var jo, da de blev valgt, at de kunne udgøre et stærkt makkerpar, hvis de kunne samarbejde og på den måde appellere til begge vælgergrupper, siger hun.

Ved Venstres landsmøde i Herning sidste år var stemningen mellem de to stadig god. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Endnu er det for tidligt at sige noget om, hvad der skal ske i Venstre, og hvem der skal overtage for Inger Støjberg, siger Christine Cordsen.

- Nu skal man finde ud af, hvad for et makkerpar man vil have, og om man vil gå efter en næstformand, der er mere på linje med formand Jakob Ellemann-Jensen.

Udover at hun trækker sig som næstformand, meddeler Inger Støjberg ikke noget om, hvordan hun ellers forholder sig til situationen.