'Kisteglad' Mette Frederiksen om DF's pensionsudmelding: Så kan vi få det gennemført

Der vil nu blive indkaldt til møde om en differentieret pensionsalder, siger statsministeren.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen vil meget gerne lave en aftale om en differentieret pensionsalder før et valg, selvom hun har lagt op til at vente til efter det kommende folketingsvalg. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Dansk Folkeparti har i dag meldt sig på banen med støtte til Socialdemokratiets forslag om indførelse af en differentieret pensionsalder.

Dermed er vejen nu banet for, at det kan blive til virkelighed, vurderer Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.

- Når Dansk Folkeparti i dag melder ud, at de støtter en tidlig folkepension for de nedslidte, så kan vi også få det gennemført, siger hun.

- Jeg er jo kisteglad som socialdemokrat i dag.

Vil have aftale inden et valg

Dansk Folkeparti slår dog på tromme for, at der skal findes en aftale allerede inden et folketingsvalg, hvor Socialdemokratiet først vil finde aftalen efter et valg, hvis statsministerposten lander hos Mette Frederiksen.

Men Socialdemokratiet er villig til at handle nu, lyder det fra statsministerkandidaten.

- Hvis vi kan lave en aftale inden valget, så skal vi gøre det, for der er folk, der er i klemme, som har behov for vores hjælp, siger hun.

Indkaldt til forhandlinger

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har reageret på støttepartiets udmelding ved at love at indkalde til et møde om en differentieret pensionsalder.

Statsministeren forklarer dog, at regeringen allerede i 2011 undersøgte mulighederne for en differentieret pensionsalder, men stødte hovedet mod muren.

Derfor vil det blive svært at lave en objektiv ordning, forklarer han, men understreger, at regeringen er villig til at lytte til de øvrige partier.

- Vi indkalder partierne til et møde, og så må vi bede dem om at gøre sig klar til det møde. Hvad er det præcis for nogle forslag, de har? Hvordan skal de finansieres? Hvad tænker de om det?

Det bliver dog ikke statsministeren, der indkalder til mødet. Først skal det nemlig afklares, hvilket ministerium emnet hører under, og det bliver så den pågældende minister, der indkalder til møde.

Mette Frederiksen forklarer, at hun er villig til at gå til forhandlingsbordet og finde en løsning.

- Jeg har lagt op til, hvis jeg skal være statsminister, at der skal være en ordentlig forhandling efter et valg med inddragelse af arbejdsmarkedets parter, men får jeg overhovedet mulighed for at løse det her problem nu, så lad os gøre det, siger hun.