Kommission vrager Støjbergs forsvar: Hun blev advaret om ulovlig instruks

Instrukskommissionen tror ikke på Støjbergs forklaring om, at et ministernotat var det centrale dokument.

Inger Støjberg's forklaring til instrukskommissionen bliver til en vis grad tilsidesat. I en delberetning lægger kommissionen til grund, at hun blev advaret om, at det ville være ulovligt at adskille alle asylpar. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Instrukskommissionen køber ikke tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) forklaring om, at et ministernotat var "det afgørende dokument" i sagen, der lovliggjorde en praksis med at adskille samtlige unge asylpar.

Det fremgår af Instrukskommissionens delberetning, som her til formiddag er blevet oversendt til Folketinget.

Notatet - der modsat alle andre skriftlige spor i sagen - lægger op til, at der kunne være undtagelser fra adskillelsen af parrene, har kommissionen valgt at "tilsidesætte".

- Kommissionen har lagt til grund, at ordningen beskrevet i notatet utvivlsomt mistede sin betydning som følge af Inger Støjbergs efterfølgende meget klare tilkendegivelser og udsendelsen af pressemeddelelsen," lyder det i beretningen.

Dermed lægger kommissionen sig op af flere vidneafhøringer, der er foretaget i sagen. Blandt andet har en højtstående embedsmand forklaret, at Støjberg-notatet var uden betydning. Det var med hans ord "dødt og borte".

Kommissionen vurderer samtidig, at der udgik en ulovlig instruks fra Udlændinge- og Integrationsministeriet den 10. februar 2016.

Den dag udgik en pressemeddelelse fra Inger Støjbergs ministerium, der lagde op til at adskille alle unge asylpar. Fuldstændig uden undtagelse.

Den pressemeddelelse var ifølge Instrukskommissionen en "klart ulovlig instruks". Samme konklusion nåede Folketingets Ombudsmand også frem til i 2017.

Blev advaret af embedsmænd i ministeriet

Under afhøringerne i Instrukskommissionen er det kommet frem, at flere centrale embedsfolk i Udlændinge- og Integrationsministeriet forsøgte at advare Inger Støjberg om risikoen for lovbrud, inden instruksen om adskillelse udgik.

Det ville nemlig ikke være lovligt at adskille alle de unge asylpar uden en individuel vurdering, lød vurderingen.

Forstå sagen om den ulovlige instruks i vores gennemgang af sagen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.

Af kommissionsberetningen fremgår det også, at Inger Støjberg blev advaret.

- Inger Støjberg blev mundtligt advaret om, at en ordning uden undtagelsesmuligheder (instruksen) ikke lovligt kunne gennemføres, lyder det.

Videre konkluderer kommissionen, at det: "utvivlsomt må have stået Inger Støjberg klart, at der var en nærliggende risiko for, at der ville blive iværksat en administration af ordningen svarende til indholdet af pressemeddelelsen".

Instrukskommissionen mener ikke, at der er grundlag for at konstatere, at Venstres nuværende næstformand "direkte har har udtalt en tjenestebefaling om, at ministeriets embedsfolk skulle iværksætte en administration i strid med loven, men":

- Embedsfolk i departementet har handlet i overensstemmelse med Inger Støjbergs udtrykte ønske og afgivet en undtagelsesfri instruks til Udlændingestyrelsen. Det kan endvidere lægges til grund, at Inger Støjberg fastholdt sit ønske om en undtagelsesfri administration på trods af flere mundtlige advarsler fra embedsværket, lyder det.

Rapport: Vildledning af Folketinget

Inger Støjbergs beslutning betød, at hun i løbet af sommeren 2017 deltog i flere samråd i Folketinget. De samråd har kommissionen også set nærmere på. Her er konklusionen, at Inger Støjberg har vildledt og misinformeret Folketinget.

- Udtalelserne under samrådet var derfor samlet set urigtige og misvisende, idet udtalelserne gav et andet indtryk af den instruks, der endeligt blev kommunikeret til Udlændingestyrelsen, end tilfældet var.

Støjberg sagde på samrådene, at ordningen indeholdt undtagelser. Det gjorde den ikke, vurderer kommissionen.

- Kommissionen har fundet, at Inger Støjberg ikke kan have været i tvivl om, at hendes beskrivelse under samrådet af den ordning, der den 10. februar 2016 blev fastlagt i pressemeddelelsen, var urigtig og misvisende, fremgår det.

Instrukskommissionen vil i løbet af foråret vurdere, hvilket ansvar de enkelte embedsmænd har i sagen.

Allerede nu står det dog klart, at embedsfolk i Statsministeriet og eksstatsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke kan drages til ansvar i instrukssagen om asylpar, skriver Instrukskommission.

Herunder kan du blive klogere på tidsforløbet omkring udsendelsen af instruksen og det efterfølgende forløb.