Konservativ Ungdom ville ekskludere medlemmer af LGBT+Danmark

Efter kritik har KU nu fortrudt beslutningen om at ekskludere medlemmer af LGBT+ Danmark.

WorldPride parader går gennem København, lørdag den 21. august 2021.. (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix) (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

Hvis medlemmer af Konservativ Ungdom samtidig var medlem af organisationen LGBT+ Danmark, risikerede de at blive smidt ud af ungdomspartiet. Sådan har den officielle politik været i Konservativ Ungdom (KU) siden starten af marts i år, fortæller Konservativ Ungdoms tidligere landsformand Anders Storgaard til DR. Da det gik op for ham i dag, meldte han sig straks ind i LGBT+ Danmark.

- Det et udtryk for en foreningskultur, som var dybt problematisk og som sendte det signal, at der ikke var plads til den type medlemmer i KU, siger Anders Storgaard.

Fredag middag trak KU så i land og vil nu godt tillade KU-medlemmer at være medlem af LGBT+ Danmark. I en udtalelse fra KU-forretningsudvalg, som DR er blevet bekendt med, lyder det nu:

- Et enigt forretningsudvalg har besluttet, at man godt kan være medlem af både Konservativ Ungdom og LGBT+ Danmark på samme tid. Det er dermed ikke foreningsskadelig virksomhed at være medlem begge steder.

Kovendingen bekræftes af moderpartiets presseafdeling. Her er meldingen samtidig, at ingen fra Det Konservative Folkeparti ønsker at kommentere sagen.

DR arbejder på at få en kommentar fra formanden for Konservativ Ungdom, Magnus Von Dreiager.

I et opslag på Twitter, skriver Magnus Von Dreiager:

- Det kommer naturligvis ikke til at have nogen konsekvenser for et medlemsskab af Konservativ Ungdom, at man har været eller er medlem af andre organisationer, skriver KU-formanden.

Her oplyser han ikke noget om, hvorfor KUs besluttede at det var uforeneligt for KUer at være medlem af LGBT+ Danmark.

Forslaget blev oprindeligt vedtaget med fem stemmer mod to i forretningsudvalget.

Næstformand i KU, Cecilia Zade Iseni, oplyser, at hun var en af de to, der talte imod forslaget.

'Jeg mener, at KU's medlemmer, som også er en del af LGBT+-miljøet, skal have mulighed for at være medlem af LGBT+ Danmark og påvirke organisationen i en mere borgerlig retning,' skriver hun på Facebook.

'Jeg reagerede prompte'

Ifølge Anders Storgaard tog KU-toppen blandt andet beslutningen, fordi de unge Konservative mente, at LGBT+ Danmark havde holdninger, der var så meget i modstrid med KU’s holdninger, at det var uforeneligt at være med begge steder. Og fordi det var at betragte som at være medlem af et konkurrerende parti. Anders Storgaard siger, at linjen har været officiel KU-politik siden starten af marts.

Hvornår hørte du selv om beslutningen?

- Det hørte jeg i dag, hvor referatet blev lagt op på vores gruppe. Og derfor reagerede jeg prompte, siger Anders Storgaard med henvisning til, at han skyndte sig at melde sig ind i LGBT+ Danmark.

Han glæder sig over, at KU nu er vendt på en tallerken.

Ved du, hvad der har fået KU til at vende 180 grader?

- Jeg vil gerne sige, at det er gode argumenter, men jeg tror nok, man har forstået, at det vil være en rigtig lortehistorie for KU, at man fører sådan en politik. Og det er helt korrekt, at det er det. Så måske man skal tænke sig ekstra godt om næste gang, siger Anders Storgaard.

- Jeg er stadig helt chokeret over, at man overhovedet kan finde på, at synes det i første omgang. Det er ikke det KU, jeg har været medlem af i 17 år. Så jeg håber virkelig, at de folk, der stemte for i første omgang, de tænker sig rigtigt grundigt om, hvad det er for en forening, de gerne vil have, siger Anders Storgaard.

Opdateret med reaktion fra Cecilia Zade Iseni.