Rettet 1. november 2017.
Knud Østergaard lider af blodkarsbetændelse, der giver store, åbne sår på benene og koldbrand i tæerne.
Han er patient på sårcentret på Aarhus Universitetshospital, men behandlingen er kun gratis, når han er indlagt.
Når han er hjemme i huset i Horsens, skal forbindingerne skiftes hver anden dag, og han skal selv betale de materialer, hjemmesygeplejersken skal bruge. Samlet set har forbindinger og medicin kostet ham omkring 18.000 kroner siden foråret, fortæller han.
Modsat flere andre kommuner har Horsens Kommune nemlig valgt, at den ikke automatisk vil betale den slags udgifter for borgerne.
- Det kan ikke vare ved. Hvis jeg skal betale det her i to-tre år, har jeg jo ikke flere penge, siger Knud Østergaard.
Lederen af sårcentret på Aarhus Universitetshospital, overlæge Karsten Fogh, der har patienter fra Region Midtjylland samt nogle patienter fra Region Syddanmark og Region Nordjylland, er ikke stødt på andre kommuner, der har lignende praksis.
- Jeg kender ikke til andre end Horsens. Den generelle holdning er, at de bandagemidler, der skal til, stilles til rådighed for patienterne, og så det er lokalcentrene eller sundhedscentrene, der stiller dem til rådighed, siger han.
Udvalgsformand mener ikke, der skal ændres praksis
Det kan have konsekvenser, hvis borgerne selv skal punge ud, mener han.
- Det, vi har set nogle resultater af, er, at patienterne ikke altid får de optimale behandlinger, vi forventer, de skal have, på grund af at man måske ikke vil betale for det, eller at man bruger nogle produkter, som ikke lever op til det, der er vores forventning om en gængs behandling, siger han.
Det vil formanden for velfærds- og sundhedsudvalget i Horsens, Ellen Schmidt (S), nu se nærmere på.
- Med den nye regel om, at folk bliver hjemskrevet hurtigere fra sygehusene, kunne man forestille sig, at der er sket et skred her, der gør, at borgerne kommer til at betale forholdsvis mere, end de gjorde tidligere. Vi skal vide: Hvor stort er problemet, og hvad kan vi gøre ved det?, siger hun.
Også i Venstre vil man se nærmere på sagen, lyder det fra udvalgets Anne Lene Løvbjerg.
- Det her kan simpelthen ikke være rigtigt. Det kan ikke være rigtigt, at vi i Horsens Kommune ikke har samme vilkår, som hvis man eksempelvis havde boet i Odder, siger hun.
Ellen Schmidt fortæller, at borgerne på nuværende tidspunkt kan søge om støtte, hvis de ikke har penge til forbindinger.
- Hvis det er en meget stor udgift, så kan det da godt være, at man vil vurdere, at her vil man også gå ind og hjælpe, siger hun.
Rettelse: I første udgave af artiklen fremgik det, at Ellen Schmidt ikke så grund til at ændre praksis. Det er hun dog åben over for at se på.