Så er der serveret: Danskerne vil have valgflæsk

Flæskens lille højtid, kalder Coop dagen i dag.

Stegt flæsk med persillesovs hører sig til, når der er valg. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Det syder og bobler. Skive efter skive af flæsk ryger på den glohede pande i køkkenet på restauranten Rebildhus i Skørping for tiden.

- Vi har normalt ikke stegt flæsk på menuen. Vi laver det kun på bestilling. Men når der er valg, så vil folk have det, siger indehaver Lene Hjorth, der serverer stegt svin, så det sprøjter for tiden.

Inden for de seneste uger har restauranten holdt valgflæsksespisning adskillige gange. Flere private har bestilt den knasende spise med persillesovs, og både BUPL og Ældresagen har været forbi og fået tanket depoterne op med flæsk.

Den største portion skulle dog steges, da en lokal Venstre-kandidat holdt valgarrangement på Rebildhus.

- Der stegte vi 32 kilo flæsk til 75 gæster, fortæller Lene Hjorth.

Det er ikke kun i Skørping, at folks tænder løber i vand ved tanken om stegt flæsk med persillesovs, når valgplakaterne bliver sat op i lygtepælene. Hele landet får lyst til nationalspisen, når politikerne serverer valgflæsk i debatterne.

- Man kan sige, at hver gang der er valg, er det flæskens lille højtid, siger Lars Aarup, der analysechef i COOP.

Dagligvaregiganten, der står bag brugserne, Kvickly, fakta og Irma, sælger op mod seks gange så meget flæsk som normalt, når det er valgtid.

- Det er ved at tegne sig en lille tradition for, at man spiser stegt flæsk den aften, man skal ned at stemme. Det er sådan set meget hyggeligt, siger Lars Aarup.

Slagterivirksomheden Danish Crown, der slagter langt de fleste svin herhjemme, oplever også en stigende efterspørgsel på flæsk, når tiden til at sætte kryds nærmer sig igen. Datterselskabet Tulip forventer således at sælge 40 tons flæsk i denne uge, skriver Landbrug og Fødevarer i en pressemeddelelse.

- Vi kan se en klar stigning i salget af flæsk, når der er valg, siger pressechef Jens Hansen fra Danish Crown til DR Nordjylland.

Og noget af det havner altså på panden i køkkenet på Rebildhus.

- Men der er altså stadig mere valgflæsk hos dem ude i lygtepælene, siger indehaver Lene Hjorth.