Stem til kommunalvalget og kom gratis i svømmehallen

Kommuner lokker folk til stemmeurnerne med alternative metoder. Spild af kræfter, mener forsker.

I Greve Kommune rykker Borgerservice hele denne uge to stemmebokse ud i svømmehallen. Stemmer man der, er svømmeturen gratis. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Går det som det plejer, får næsten en tredjedel af os ikke sat et kryds, når der om under en måned er kommunalvalg.

Derfor sætter flere hovedstadskommuner gang i initiativer, der skal gøre det ekstra nemt at stemme.

For eksempel rykker Greve Kommune denne uge to stemmebokse ud i svømmehallen med kampagnen "Stem og Svøm". Brevstemmer man i svømmehallen, får man indgangen gratis.

- Om formiddagen kommer der mange pensionister, om eftermiddagen har vi mange børnefamilier, og vi vil gerne sørge for, at de travle borgere, vi har, kan stemme, når det passer dem, siger Tina Malling Kjær, der er konstitueret borgerservicechef i Greve Kommune.

I Glostrup kan man på samme måde brevstemme, når man alligevel er ude for at finde sig et par nye støvler i shoppingcentret, hvor der vil stå stemmebokse op til valget.

Også i Ishøj bliver bycentret brugt til at gøre opmærksom på kommunalvalget.

Her vil kommunen en række lørdage stå med en "valgbutik", hvor man kan få en snak med byrådskandidaterne.

- Det skal ikke mindst skabe synlighed. Når folk går forbi, ser de datoen på, hvornår der er valg. Og når valgbutikken så er åben, kan de få sig en snak og blive klogere på, hvilket parti de vil stemme på, siger Mette Schwartz, der leder valgindsatsen 'Din by, din stemme' i Ishøj Kommune.

Det er det dejligt, at kommunerne sætter fokus på valget, mener Kasper Møller Hansen, kommunalforsker ved Københavns Universitet.

Men det er ikke den slags initiativer, der for alvor får valgdeltagelsen til at stige.

- Erfaringerne viser, at det er relativt få, der brevstemmer, når stemmestederne rykker ud, og at det typisk er nogen, der ville have stemt alligevel, siger han og fortsætter:

- Og dem, der kommer for at møde politikerne på eget initiativ, er typisk også Tordenskjolds soldater og ikke nogen, der ellers aldrig ville have stemt.

Derfor bør kommunerne ifølge kommunalforskeren fokusere kræfterne benhårdt på de grupper, hvor valgdeltagelsen altid er lav:

- Det er nydanskerne, det er unge, og det er mange uden for arbejdsmarkedet, som ikke stemmer, så man skal gøre en indsats for dem. Det er der, man vitterligt kan flytte valgdeltagelsen i en opadgående retning, siger Kasper Møller Hansen.

Selve kommunalvalget er den 21. november, men man kan brevstemme i alle kommuner frem til den 17. november. De fleste steder foregår det på Borgerservice og på kommunens biblioteker.