Partiernes spidskandidater har en fordel af at stå øverst på stemmesedlen, men der er også andre placeringer, der er attraktive.
Skulle der være så mange kandidater, at der bliver flere kolonner, så viser det sig at det også er en fordel at stå til højre på stemmesedlen, siger professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Søren Serritzlew. Han har sammen med nogle andre forskere undersøgt, hvad placeringen på stemmesedlen betyder.
- Det er klart, at dem der står i toppen får flest stemmer. Det er borgmesterkandidaterne og så videre, siger han.
Nærmest ved et tilfælde opdagede han og kollegerne, at i cirka halvdelen af kommunerne er stemmesedlerne i en kolonne, og i den anden halvdel har man to kolonner. Når kandidaterne har meldt sig, ved de ikke om stemmesedlen får flere kolonner.
I kommuner med stemmesedler flere kolonner betyder det, at der til højre for spidskandidaten står en mere ukendt kandidat. Søren Serritzlew og hans kolleger har tjekket, om kandidaterne til højere for spidskandidaten har en fordel - og det har de.
Fordel på 3,7 procent
- Det er tilfældigt, hvem der ender der. Men de får 3,7 procent flere personlige stemmer, og det er nok til, at mange af dem bliver valgt ind. Simpelthen fordi de tilfældigvis står øverst i højrekolonne, siger Søren Serritzlew.
Forskerne har ikke nogen klar idé om, hvorfor kandidaterne øverst i anden kolonne klarer sig bedre en forventeligt.
- Der er nogle markedsføringsteorier om, at folk ubevidst forbinder det, der højere oppe, men noget bedre. Man kan se i supermarkederne, hvor de dyre varer står en hylde højere oppe. Det kan være samme effekt, siger Søren Serritzlew.
Han understreger, at tendensen med at vi har en tendens til at favorisere kandidaten til højre for spidskandidaten ikke er noget demokratisk problem.
- Det flytter ikke stemmer mellem partierne, men kun internt mellem kandidaterne, siger han.