Lars Løkke Rasmussen sætter lighedstegn mellem grådighed og lettelser i topskatten

- Hvis kløfterne bliver for store i et samfund, så går det ud over tilliden, lød det fra statsministeren.

- I det omfang, der bliver råd til at lempe skatten, så vil jeg prioritere at gøre det der, hvor det kommer det arbejdende folk til gode, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han i formiddag var gæst i Slotsholmen på P1.

Danmark er et unikt samfund, fordi der en stor sammenhængskraft, som hviler på tillid, og at der ikke er alt for stor forskel på høj og lav. Og det skal vi værne om.

Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der her til formiddag gæstede P1-programmet Slotsholmen, hvor han satte lighedstegn mellem topskattelettelser og grådighed.

Han havde netop omtalt hvidvaskskandalerne i den finansielle sektor, som han kaldte 'rystende' og ' skuffende', da han af egen drift drejede samtalen hen på topskattelettelser.

Her refererede han til et interview med Venstre-veteranen Bertel Haarder i Berlingske for en måned siden, hvor Haarder ikke lagde skjul på, at han er bekymret over den stigende grådighed i samfundet - eksemplificeret ved hvidvaskskandalen i Danske Bank.

- Artiklen om grådighed - som jeg var rigtig glad for - er egentlig også en reference til snakken om topskat. Når vi har en bryggeridirektør i Carlsberg, der tjener 36 gange så meget som statsministeren om året, så skal vi passe på nogle ting her.

Der er sjældent, at jeg har hørt nogen nævne topskattelettelser og grådighed i samme sætning?

- Det ved jeg ikke, men prøv nu at høre: Der er noget unikt ved Danmark, og det er, at vi har en sammenhængskraft, der hviler på, at vi har tillid til hinanden. Den kommer af, at der ikke er alt for stor forskel mellem høj og lav, siger statsministeren, der slår fast, at der selvfølgelig ikke er noget ulovligt ved høje direktørlønninger.

Vil prioritere skattelettelser til det arbejdende folk

Store dele af interviewet omhandlede et interview i Berlingske i weekenden, hvor Lars Løkke Rasmussen afviste at sænke topskatten. I programmet blev han spurgt ind til, hvad det borgerlige-liberale er i den udmelding.

- Det afgørende for mig er, at vi har styr på skattetrykket. Det er faldet i den her regeringsperiode, og det er det selv om den offentlige sektor målt på forbrug - såsom sygeplejersker, læger og asfaltarbejdere - er vokset.

- Til gengæld bruger vi relativt mindre på passiv forsørgelse. Vi har lige nu den laveste andel på offentlig forsørgelse de seneste 30 år, sagde han.

Lars Løkke, det må da være historisk, at en Venstre-formand advarer mod skattelettelser?

- Vi gik sidste gang til valg på at lave skattelettelser til folk med små arbejdsindkomster. Vi havde ikke et ord om, at vi skulle sætte topskatten yderligere ned, sagde han.

Og det betyder ikke, at folk ikke må tjene mange penge og have succes, uden at de skal aflevere nærmest alle deres penge til statskassen, forklarer han.

- Men hvis kløfterne bliver for store i et samfund, så går det ud over tilliden, sagde Lars Løkke Rasmussen.

- I det omfang, der bliver råd til at lempe skatten, så vil jeg prioritere at gøre det der, hvor det kommer det arbejdende folk til gode, sagde han videre.

Hvornår får vi det valg, Løkke?

I programmet blev statsministeren også spurgt ind til, hvornår han trykker på knappen og udskriver det folketingsvalg, der senest skal afholdes 17. juni.

Men her var Lars Løkke Rasmussen ikke videre meddelsom:

- Selvfølgelig skal der være valg. Jeg har tænkt mig at acceptere Grundloven, så der kommer valg senest 17. juni.

Han ønskede heller ikke delagtiggøre programmets værter i, hvem der ud over ham selv kender valgdatoen. Ud over hans hustru Solrun - som han fortæller alt, sagde ministeren.

-Det kan godt være, at der er en enkelt med i overvejelserne udover det. Men vi kommer det ikke nærmere, sagde han med et grin.