Løkke og Støjberg er uenige om Muhammedtegningerne

Statsministeren er ikke stolt af Muhammed-tegningerne, siger han.

Lars Løkke Rasmussen (V) er ikke stolt af de knap tolv år gamle tegninger af profeten Muhammed, som Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V) skriver på Facebook, at vi burde være. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Jeg er ikke stolt af nogen tegninger.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter at debatten om de knap tolv år gamle Muhammed-tegninger igen er blusset op. Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V) har nemlig delt Jyllands-Postens tegning af profeten Muhammed med en bombe i sin turban på Facebook i dag og skrevet:

- Jeg synes ærligt talt, at vi skal være stolte over Muhammed-tegningerne.

Dét er Lars Løkke Rasmussen ikke. Men han er stolt af at leve i et land med ytringsfrihed, understreger han:

- Det er vigtigt, at vi må gøre grin og lave satire med høj som lav - også med religiøse symboler. Den frihed skal der være, og den frihed har vi i Danmark.

Inger Støjberg har delt tegningen, fordi Mohammedtegningerne ikke er blandt værkerne i en ny udstilling om blasfemi på Skovgaard Museet i Viborg.

Ministeren mener, at tegningerne burde være en del af udstilling, da de ifølge hende er helt afgørende for Danmark.

- Der er ingen tvivl om, at tegningerne har været med til at forme mig - og mange andre - som politiker, fordi det netop viste, at vi stod ved det fundament af frihedsrettigheder, som generationer før os har lagt, siger Inger Støjberg.

Skovgaard Museet oplyser, at fravalget af Muhammedtegningerne i udstillingen - som viser politiske og religiøse billeder, der gennem de seneste 500 år har provokeret - skyldes en bekymring for, at debatten om ytringsfrihed og blasfemi ville ende med kun at handle om tegningerne, og at de ville stjæle fokus fra de andre værker.

V-gruppeformand: Jeg havde nok ikke gjort det

Venstres gruppeformand Søren Gade er ligesom statsministeren glad for at leve i et land med ytringsfrihed, og han understreger, at Inger Støjberg har ret til at bruge sin:

- Inger har ytringsfrihed, ligesom tegneren har, og ligesom udstillingen oppe i Viborg har. Hun har valgt at bringe tegningen, det er hendes valg. Jeg ville nok ikke have gjort det, siger han.

Søren Gade var forsvarsminister, da Muhammed-krisen stod på, mens Danmark også havde soldater i både Irak og Afghanistan:

- Det var en meget kraftig oplevelse for mig, fordi jeg havde ansvaret for nogle danske statsborgere i udlandet. Så jeg har et meget ambivalent forhold til tegningerne. Jeg er stolt over at leve i et land, hvor de kan tegnes, men jeg ville ikke selv have tegnet dem.