Løkke uddeler ros efter samtale mellem Frederiksen og Trump

Fint diplomatisk arbejde, skriver Venstre-formanden.

Her overdrager Lars Løkke Rasmussen (V) Statsministeriet til Mette Frederiksen i slutningen af juni. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen har sit at se til med et bagland, der diskuterer hans fremtid, men fredag aften havde han alligevel tid til at rose statsminister Mette Frederiksen (S) og de diplomater, der har arbejdet i kulissen efter balladen om købet af Grønland.

Mette Frederiksen havde torsdag "en konstruktiv samtale" med USA's præsident, Donald Trump, og det fik altså Lars Løkke Rasmussen til tasterne.

- Meget fint diplomatisk arbejde at udvirke samtale mellem den amerikanske præsident og den danske statsminister i konstruktiv tone. USA er Danmarks vigtigste allierede uanset hvem der sidder i Det hvide Hus, skriver Løkke på Twitter.

Allerede torsdag aften skrev Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofoed (S), på Twitter, at han og USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, har bekræftet det stærke bånd, der fortsat er mellem de to vigtige allierede, Danmark og USA.

Udenrigstjeneste på overarbejde

Donald Trump aflyste det ellers planlagte besøg i Danmark i september, efter at statsminister Mette Frederiksen karakteriserede hans forslag om at købe Grønland som "en absurd diskussion".

Efterfølgende skærpede den kontroversielle amerikanske præsident tonen og kritiserede hendes reaktion ved en pressebriefing i Washington D.C. og kaldte den 'upassende' og 'væmmelig'.

Mette Frederiksen har understreget, at hun vil holde døren åben, hvis Donald Trump en anden gang skulle få lyst til at lægge vejen forbi Danmark.

Ifølge Martin Marcussen, der er professor i diplomati, er den danske udenrigstjeneste på overarbejde i disse dage.

- Den danske udenrigstjeneste har en vigtig opgave i at påvirke stemningen i USA og afdramatisere det, der er sket over de seneste dage.

Offentlighedsdiplomatiet er formentlig i gang. Strategisk kommunikation rettet mod meningsdannere skal fjerne fokus fra det, medier, tænketanke, og måske også oppositionen tænker på i øjeblikket, så omverdenen ikke tror, at Danmark er ude på at gøre Trump til grin, siger han til Ritzau.