Mette Frederiksen vil stemme for pensionsaftale: 'En lille forbedring er bedre end ingen'

Trods kritik af den nye aftale om seniorpension vil Socialdemokratiet stemme for aftalen.

Mette Frederiksen (S) har ikke meget positivt at sige om aftalen om seniorpension, men vil alligevel stemme for. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Som socialdemokrat har jeg det sådan, at en lille forbedring er bedre end ingen forbedring.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der godt kan se sig selv stemme for aftalen om seniorpension.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre - men altså uden Socialdemokratiet, der blev ekskluderet fra forhandlingerne den 12. april.

Det skete, fordi Socialdemokratiet vil sikre, at danskere på arbejdsmarkedet får indført det som en rettighed, at de kan gå tidligere på pension, hvis de er blevet nedslidt af deres arbejde.

På det tidspunkt var Socialdemokratiet ikke konkrete i forhold til at udpege, hvem der skal have ret til at gå tidligere på folkepension. Derfor kunne Dansk Folkeparti ikke længere se dem som en del af forhandlingerne.

Løser ikke problemer på arbejdsmarkedet

Og selvom formanden nok stemmer for aftalen, så er hun ikke tilfreds med resultatet af forhandlingerne.

- Løser aftalen, der er indgået i dag, de problemer, der er på arbejdsmarkedet? Det mener jeg ikke, at den gør. Det, der i mine øjne er det største problem, er, at der ikke bliver tale om en egentlig rettighed, siger Mette Frederiksen.

Med aftalen vil danskere kunne opnå seniorpension, hvis de har seks år eller mindre til folkepensionsalderen, har arbejdet i 20 til 25 år og samtidig har en arbejdsevne på 15 timer eller mindre om ugen.

Men hvilken myndighed der skal vurdere, om en person på arbejdsmarkedet har en arbejdsevne på 15 timer eller ej, er ikke faldet på plads med aftalen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) forklarer, at det eksempelvis kan være arbejdsmedicinske klinikker, Arbejdsmarkedets Erhvervssikring eller måske kommunerne.

Frygter lange udredninger

Netop det, at nedslidte danskere skal visiteres til en seniorpension, bekymrer den socialdemokratiske formand.

- Tror du, at det kommer til at gå så let, at man bare smutter forbi lægen og får en underskrift? Jeg tror, at der er rigtig mange på arbejdsmarkedet, der har den stik modsatte erfaring. Netop at det at blive visiteret eller godkendt til førtidspension kan strække sig over rigtig lang tid. Måske flere år, siger Mette Frederiksen.

I stedet ser Mette Frederiksen og Socialdemokratiet gerne, at der bliver tale om en sikret ret med differentieret pensionsalder, så nedslidte kan forlade arbejdsmarkedet før folkepensionen.

- Man skal ikke søge om det, man skal ikke visiteres, og man skal ikke igennem lægeerklæringer og udredninger, som der sikkert ligger i aftalen her, siger hun.

Ligesom da Socialdemokratiet blev smidt ud af forhandlingerne om seniorpension, kan Mette Frederiksen i dag ikke blive mere konkret i forhold til, hvem der skal have den ret.

- Det er dem, der har været lang tid på arbejdsmarkedet og er blevet nedslidt af at gå på arbejde. Vi vil gerne, sammen med arbejdsmarkedets parter, være sikre på, at vi rammer den gruppe præcist, siger hun.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet. Grafik: Thomas Klose Jensen & Peter Boier.