Miljøminister bliver kritiseret af samtlige partier: For et år siden lovede hun at få styr på spildevandet

Uanede mængder af kloakvand fosser stadig ud i naturen.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er i strid modvind. Samtlige partier mener, at hun har siddet på hænderne og ladet urenset spildevand fosse ud i naturen. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Mens debatten raser om udledningen af spildevand i Øresund, kritiserer samtlige partier nu miljøminister Lea Wermelin (S) for at sidde på hænderne - og have gjort det et helt år.

Allerede som nyudnævnt minister lovede hun nemlig at skaffe et overblik over, hvor meget urenset spildevand der bliver ledt ud i åer, søer og havet landet over for at få det standset. Men intet er sket.

Urenset kloakvand med toiletskyl, sulfo og alt muligt andet løber stadig ud i naturen. Myndighederne ved faktisk ikke engang, hvor mange tusinde tons urenset kloakvand der jævnligt strømmer ud langs strande, i åer og i søer.

De 290.000 kubikmeter, som havde kurs mod Øresund, betegner fagfolk som 'en dråbe i havet.'

- Vi har oplevet en miljøminister, der åbenbart ikke interesserer sig ret meget for, at - for at sige det lige ud - lort og pis helt urenset løber ud i vandet, siger René Christensen, der er miljøordfører for Dansk Folkeparti.

Enhedslisten kalder det 'skuffende', De Radikale kalder det 'kritisabelt', Liberal Alliance 'simpelthen for ringe', og sådan fortsætter det fra den ene ende af Folketingssalen til den anden.

- Der sker for lidt, for langsomt, og det holder ikke. Vi skal have en løsning på de her problemer, siger SF's miljøordfører Carl Valentin.

Ifølge Venstres miljøordfører, Jacob Jensen, er det uacceptabelt.

- Miljøministeren har sagt, at det er noget, hun gerne vil se på, men så skal man også sætte handling bag ordene. Det er ikke sket, siger han.

'Det er meget vigtigt for mig'

Miljøminister Lea Wermelin erklærede det for en 'vigtig sag', da DR Nyheder sidste sommer kunne fortælle, at der er op til 200 procents usikkerhed behæftet de tal, myndighederne har for udledningen af urenset spildevand. Det vil sige, at ingen reelt ved, hvor meget der fosser ud.

Det urensede spildevand bliver ledt ud i naturen, når der ikke er plads i kloakkerne, og renseanlæggene ikke kan følge med. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

- Der skal være styr på overløb af spildevand. Vi danskere skal hverken fiske eller bade i kloakvand. Det er meget vigtigt for mig - og for Socialdemokratiet, sagde ministeren sidste sommer på et efterfølgende samråd.

Som svar på, hvad regeringen agtede at gøre ved problemet, oplistede hun fem tiltag, men afviste at gribe ind politisk, før hun 'havde bedre viden på området'.

Lea Wermelin er endnu ikke i mål med de fem tiltag. Der er stadig ingen konklusion på, hvor stort problemet med spildevand er, eller hvordan man kan finde ud af det. For slet ikke at tale om, hvordan man løser problemet.

- Jeg har ikke set særlig meget handling siden, siger Mai Villadsen fra Enhedslisten, og SF's Carl Valentin deler den betragtning.

- Det tyder på, at vi har en minister, som ikke presser nok på for at få nogle tal på bordet og få lavet noget mere klar lovgivning, siger han.

Det er frustrerende, lyder det fra De Radikales klimaordfører, Martin Lidegaard.

- Det her haster, så jeg håber, at ministeren er ved at være færdig med 'at se på det', så hun kan indkalde os til forhandlinger, og vi kan gøre noget ved problemet.

Tager sagen i egen hånd

Flere partier efterlyser en national plan for, hvordan man undgår at udlede spildevand til naturen.

- Med tanke for hvor mange restriktioner og kontrol, der er med udledninger i forhold til erhverv og eksempelvis landbrug, er det uacceptabelt, at dette område sejler, siger Peter Seier Christensen, miljøordfører for Nye Borgerlige.

Venstre er klar til selv at tage affære.

- Vi skal have et ordentligt overblik, og hvis ikke ministeren vil levere det, så bliver vi nødt til via Folketingets miljøudvalg at levere det, siger Jacob Jensen.

Venstre vil have kulegravet spildevandsproblematikken ved en høring, hvor eksperter kan fortælle, hvor stort problemet er - og hvad der skal til for at løse det.

Det kan ikke fortsætte som nu, mener René Christensen fra DF.

- Man skal huske, at urenset spildevand er også alle de kemikalier, som vi bruger i vores håndvask. Det løber lige ud i vores miljø, siger han.

I Enhedslisten undrer Mai Villadsen over, at den 'grønne regering' ikke prioriterer naturen.

- Vi står i en naturkrise, og det taler regeringen også vældig meget om. Det kræver simpelthen også, at vi handler og sikrer, at der ikke ryger afføring og shampoo ud i naturen, siger hun.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få et interview med miljøminister Lea Wermelin. I et skriftligt svar siger hun, at arbejdet med kommende vandplaner er i fuld gang, og at hun glæder sig over, at ordførere ønsker bedre beskyttelse af vandmiljøet og mere klimatilpasning.