Missede du Zelenskyjs tale til Danmark? Her er de fem vigtigste nedslag

Danmark skal bidrage til genopbygningen af ukrainsk by, droppe russisk olie og gas, og så kom præsidenten med en helt særlig appel til de danske familier.

Folketingets medlemmer overværer den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, holde tale via et videolink, i Landstingssalen på Christiansborg. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

I dag holdt den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, en historisk tale for det danske folketing og danskerne.

En tale, som kom vidt omkring, og som gjorde stort indtryk på de politikere, der var mødt op i Landstingssalen på Christiansborg.

Herunder er de fem vigtigste ting, du skal vide fra talen.

Ukraines tab

En ukrainsk kvinde står ved sin nedbrændte lejlighed i Mariupol. (Foto: © ALEXANDER ERMOCHENKO, Ritzau Scanpix)

Så sent som i morges er endnu en by ud til Sortehavet blevet angrebet. Mykolajiv fik sin forvaltningsbygning ødelagt, og Zelenskyj mener at vide, at 70 mennesker er blevet dræbt, og langt flere er såret.

- Man leder stadig i ruinerne, fortalte han.

- Der var ingen som helst militære ambitioner i Mykolaiv. Og Mykolaivs befolkning udgjorde ingen som helst trussel mod Rusland.

Han mener, at byen ligesom alle andre ukrainere blev mål for russiske angreb med missiler, luftbomber, granater og miner.

- Vi må sige, at niveauet for brutaliteten har nået et niveau, som nu er højere end det, vi så under 2. verdenskrig, som ellers var den mest ødelæggende krig i Europa, sagde han.

Indtil videre har krigen i Ukraine kostet mindst 1.119 civile livet, og i alt er over 3,8 millioner ukrainere flygtet ud af landet, oplyser FN.

Danmark skal hjælpe med genopbygningen af en bestemt by

Et psykiatrisk hospital i det sydlige Ukraine i byen Mykolaiv er blevet ødelagt. Billedet er fra 22. marts - altså inden det angreb, som Zelenskyj omtalte til Folketinget i dag. (Foto: © Bulent Kilic, Ritzau Scanpix)

I forbindelse med angrebet på byen Mykolajiv var der en meget klar opfordring til Danmark.

Zelenskyj vil have Danmark til at lede genopbygningen af den ukrainske by på den anden side af krigen.

- Vi ved, at der kommer fred en dag. Og vi ved, at det bliver muligt for os at vende tilbage til et normalt og fredeligt liv.

Derfor vil han allerede nu opfordre til, at Danmark deltager i initiativet for at genoprette Ukraine efter krigen.

- Jeg opfordrer Danmark til at overtage ledelsen i genopbygningsarbejdet, sagde han med henvisning til Mykolaiv.

Ifølge ham er danske virksomheder, danske eksperter, den danske stat, vores kapacitet og økonomiske styrke ”alt det, Ukraine har brug for”.

Tak til danske virksomheder og en opfordring til at gøre endnu mere

Carlsberg meldte i går ud, at de trækker sig ud af Rusland. (Foto: © © Ilya Naymushin / Reuters, Scanpix Denmark)

Der var også ros at hente for de danske virksomheder, der har taget tyren ved hornene og trukket sig ud af Rusland.

- Jeg er taknemmelig for det, Danmark gør. De firmaer, der har forladt Rusland. Men jeg beder om, at man ikke standser der, men at man fortsat arbejder på de vigtige beslutninger, der er brug for.

Vestas, Lego og selv Carlsberg, der først trak sig ud af Rusland i går mandag, fik en venlig tanke med på vejen.

- Vestas, LEGO, Carlsberg og mange andre virksomheder har truffet disse vigtige beslutninger og har forladt Rusland.

Firmaer som Rockwool og Ecco er dog stadig at finde i Rusland.

Den ukrainske præsident udtrykte også sin taknemmelighed over Danmarks evne til at være principfast og for vores hjælp til det ukrainske folk.

Vil have os til at droppe russisk olie og gas

Godkendelsen af Nord Stream 2, der skulle give russisk gas til Europa, er som et led i rækken af sanktioner mod Rusland blevet suspenderet af Tyskland. Det sker i et forsøg på at gøre Europa uafhængig af russisk gas. (Foto: © Maxim Shemetov, Ritzau Scanpix)

Men Volodymyr Zelenskyj mener ikke, at det er nok, at mange danske virksomheder har trukket sig ud af Rusland. Vi skal også stoppe med at bruge den russiske olie.

Præsidenten argumenterer for, at vi alligevel har brug for at omstille os til grøn energi og stoppe brugen af fossile brændstoffer.

- Den grønne energi er nu blevet et fuldstændig åbenbart og rimeligt svar på den udfordring, man står overfor, bruger han som det ene argument.

Det andet er, at købet af den russiske olie giver Putin mulighed for at fortsætte sin aggression i Ukraine.

- Det er indtægterne fra energiressourcerne, som tillader den russiske ledelse at optræde så arrogant; at bryde alle de universelle anerkendte regler, slippe hadet løs mod vores folk og ødelægge deres nabolande.

Statsminister Mette Frederiksen har tidligere sagt, at Danmark skal være uafhængig af russisk gas, og at det skal ske så hurtigt som muligt. Det er endnu uvist, hvad der ligger i den formulering, og om Danmark også skal være uafhængig af russisk olie vides heller ikke.

Vi skal tænde lys for Ukraine

Zelenskyj opfordrede til, at vi alle tænder et lys for de ukrainere, som har mistet livet under krigen. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix Denmark)

Det blev også følelsesladet i Zelenskyjs tale, da emnet endnu engang mod slutningen faldt på de mennesker, der har mistet livet siden krigen brød ud for lidt over en måned siden.

- Der bliver tændt tusindvis af lys i vores kirker for at mindes de mennesker, hvis liv er gået tabt.

Herefter henviste han til den danske måde at bruge stearinlys på - til hjemlig hygge med familien. Noget, som ukrainere lige nu "knap kan forestille sig".

Derfor opfordrede han til, at danske familier i aften tænder et lys med særlig tanke på ukrainerne.

- Jeg vil opfordre til, at man i dag hjemme i de danske familier tænder et lys til minde for de ukrainske liv, der er gået tabt i den russiske invasion. Et minde for dem, der har ofret livet for vores fred og frihed, sagde Zelenskyj afslutningsvist.

Flere politikere, herunder partiformand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen og statsminister Mette Frederiksen (S) har allerede fortalt, at de vil følge opfordringen fra Volodymyr Zelenskyj.