Myndighed advarede minister mod at tillade studenterkørsel

Det er vanskeligt at overholde retningslinjer om især afstand og hygiejne på en studentervogn, lød advarslen.

De sundhedsfaglige retningslinjer - særligt i forhold til afstand og hygiejne - er vanskelige at overholde på en studentervogn, advarede sundhedsmyndighederne. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

3.g'erne på landets gymnasier har jublet, og politikerne på Christiansborg har i begejstring delt studenterbilleder af sig selv, siden undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i går kunne dele den "ufatteligt glædelige nyhed", at studentervognene får grønt lys til at køre med glade - og også fulde - studenter trods corona-krisen.

Men det grønne lys er ikke blevet tændt af sundhedsmyndighederne. Tværtimod. Sundhedsstyrelsen gav nærmere gult eller rødt lys, da styrelsen afgav sin vurdering til Børne- og Undervisningsministeriet midt i maj.

- Vi havde en række faglige forbehold i forhold til, om særligt fester og studenterkørsel kan gennemføres på en måde, der sikrer smitteforebyggelse, skriver Sundhedsstyrelsen i dag i en mail.

DR Nyheder har søgt aktindsigt i styrelsens vurdering for at få svar på, præcis hvilke sundhedsfaglige vurderinger ministeren fik om studenterkørslen.

Styrelsen har endnu ikke behandlet anmodningen, men skriver videre i mailen, at de "faglige forbehold" hvilede på "en generel vurdering af, at de sundhedsfaglige retningslinjer - særligt i forhold til anbefalinger vedrørende afstand og hygiejne - vurderes vanskelige at overholde under de vanlige rammer for studenterkørsel".

Styrelsen tvivlede altså på, at et ladfuld festlige studenter ville kunne overholde retningslinjerne.

Det var Pernille Rosenkrantz-Theil selv, der i midten af maj bad sundhedsmyndighederne om at vurdere forskellige scenarier for årets skoleafslutninger - og "hvor langt vil det være forsvarligt at gå - smittesituationen taget i betragtning".

Undervisningsministeren "øjnede mulighed for" at tillade studenterkørsel. Men på spørgsmålet om, hvorvidt det var for tidligt at begynde at glæde sig, svarede hun:

- Vi skal jo have sundhedsmyndighederne til at vurdere det.

Anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen lød, at translokationerne kunne afholdes som normalt, mens studenterkørslen måtte sløjfes. Folketingets partier har valgt den præcis omvendte model. (Foto: © Morten Dueholm, Scanpix)

Åbne vogne og kortere køretid kan blive retningslinjer

Nu beder partierne så Sundhedsstyrelsen om indspark til, hvordan retningslinjerne for corona-sikret studenterkørsel skal se ud.

- Når det politisk er besluttet at tillade studenterkørsel m.v., så vil vi selvfølgelig bidrage med gode råd og anbefalinger til, hvordan risiko for smittespredning kan reduceres, skriver Sundhedsstyrelsen i mailen til DR Nyheder og opremser en række muligheder:

- Det kan f.eks. være ved kun at tillade åbne vogne, at reducere varigheden af køretiden og antal stop, begrænse mulig fysisk kontakt til andre end dem, der er på samme vogn, f.eks. ved at undgå kram og kontakt ved forældrebesøg, møde med andre studentervogne, undgå efterfølgende fester, begrænse alkoholservering mv.

Styrelsens sidste bud - en begrænsning af alkohol - har ministeren dog på forhånd fejet af bordet. Årets studenterkørsel bliver med alkohol, slog Pernille Rosenkrantz-Theil fast i går.

Retningslinjerne for både studentervognkørsel og andre afslutningsarrangementer for hele uddannelsesområdet vil blive drøftet med sektoren og ventes at være klar inden for de næste dage.

Det ligger dog allerede fast, at der bliver sat begrænsninger på afslutningsceremonierne, hvor de unge får overdraget deres afgangsbeviser. Translokationerne skal afholdes klassevis - og ikke som vanligt med samtlige afgangselever til ét arrangement.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) erkender, at regeringen og Folketingets partier har valgt at vende myndighedernes model om. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Minister: Vi har ladet os rådgive, men truffet en politisk beslutning

Sundhedsstyrelsen havde egentlig anbefalet den omvendte model: At fastholde de store translokationer, men droppe studenterkørslen.

- Det er et udtryk for, at vi har ladet os rådgive, men har truffet en politisk beslutning, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil i går, da hun præsenterede nyheden.

- Vi beder sundhedsmyndighederne se på den politiske beslutning, vi har truffet, og siger: Hvordan mener I så, vi forsvarligt kan gøre det, tilføjede hun.

Hvad hvis Sundhedsstyrelsen vender tilbage og siger, at det er en rigtig dum idé?

- Så må vi tage et interview igen til den tid.

Som de allermindste

Torsdag aften var ministeren i Aftenshowet på DR1, hvor hun igen forsvarede og forklarede beslutningen.

Blandt andet ved at drage en parallel mellem små og store børn.

- På daginstitutionerne må de både kysse og kramme og spise af den samme skovl ude i sandkassen, når de leger med hinanden, indenfor de stuer de er på.

- Og vi gør lidt det samme med studenterkørslen. I de klasser man er, må man gerne være sammen på vognen, vel vidende at når der kommer alkohol, kommer man tættere på hinanden. Det, der så er enormt vigtigt, er, at man ikke mødes med andre (klasser, red.) og begynder at blande andre smittekæder ind i det, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Det er samtlige partier i Folketinget, der står bag beslutningen om at give studentervognene grønt lys.