Ny mail sår tvivl om Støjbergs forklaring: Embedsfolk advarede mod ulovlig instruks om asylpar

Støjbergs chefjurist advarede den tidligere minister om risikoen for konventionsbrud.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i åbent samråd om beslutningen om undtagelsesfrit at adskille ægtepar på asylcentre, hvor den ene ægtefælle er under 18 år. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Inger Støjberg og hendes egne embedsfolk skændtes angiveligt allerede højlydt, da de for fire år siden diskuterede, hvorvidt man konsekvent kunne adskille unge asylpar, hvor den ene ægtefælle var under 18 år.

Det er kommet frem allerede under den første vidneafhøring ved Instrukskommissionen, der har til opgave at afdække Støjbergs instruks, der siden er blevet stemplet som ulovlig.

For den dag Inger Støjberg udstedte instruksen, sendte Udlændingestyrelsen en mail til sig selv. En mail, som kommissionen i dag har vist til den forsamlede presse og Inger Støjbergs advokat.

"Der er en meget stor risiko for brud på børnekonventionen, eksempelvis hvis vi hindrer en 16-årig pige i at bo sammen med en 24-årig ægtefælle, med hvem hun har barn. Det oplyste Lykke (Sørensen, tidligere afdelingchef i ministeriet, red.) på koncerndirektionsmødet (på baggrund af, red.) vurdering fra JM (Justitsministeriet, red.)."

"Støjberg skulle have udbrudt – den risiko tager jeg gerne," lyder det i mailen, der ikke har et afsendernavn, men er sendt fra Udlændingestyrelsen og til Udlændingestyrelsen.

Lykke Sørensen var på daværende tidspunkt den ledende jurist i ministeriet.

Oplysningen er ny, idet de interne diskussioner forud for udsendelse af instruksen ikke tidligere har været fremme i offentligheden.

Forstå sagen om den ulovlige instruks på 100 sekunder.

Kommissionen sat i søen efter valget

Kommissionen blev nedsat i januar under den nuværende socialdemokratiske regering efter pres fra støttepartierne Enhedslisten, SF og Radikale Venstre.

Kommissionens opgave er, som det hedder, at "undersøge og redegøre for forløbet angående indkvartering af gifte eller samlevende asylansøgere."

Forløbet strækker sig fire år tilbage i tiden til februar 2016, hvor Venstres nuværende næstformand, Inger Støjberg, i sin tid som udlændinge- og integrationsminister besluttede at adskille alle unge asylpar.

Ombudsmanden har siden konstateret, at Støjbergs beslutning, formelt kaldet en instruks, var ulovlig.

Ulovlig, fordi den uden undtagelse dikterede, at parrene ikke måtte bo sammen på asylcentrene. I dansk ret er det imidlertid sådan, at der skal ske en invididuel vurdering af hver enkelt sag - altså en individuel sagsbehandling.

Ombudsmanden kaldte sagen "særdeles kritisabel".

Ud over at indholdet i instruksen til Udlændingestyrelsen var ulovlig, udgjorde den ifølge Ombudsmanden en "betydelig risiko for", at der blev truffet forkerte afgørelser i konkrete sager om adskilt indkvartering.

Intern uenighed i ministeriet

Inger Støjberg har fastholdt, at kravet om en individuel vurdering blev kommunikeret videre til Udlændingestyrelsen, der var den myndighed, der skulle sørge for adskillelsen. Men Folketingets Ombudsmand konstaterede i 2017, at 34 par var blevet adskilt som følge af instruksen - heraf en del mod deres vilje.

Under dagens kommissionsafhøring forklarer det første vidne, Kasper Højvang Kyed, der er direktør for Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri), at han deltog i koncernstyringsmødet.

Han forklarer, at mødet gik i gang med en diskussion af adskillelsen af de unge asylpar.

- Det handlede om "barnebrude". Der var en uenighed. Ministeren ønskede en adskillelse. Lykke Sørensen advarede om, at det kunne man ikke bare nødvendigvis gøre. Der var nogle forhold, der skulle iagttages.

Inger Støjberg har afvist at stille op til interview med DR Nyheder. I stedet har hun udbedt sig et spørgsmål på skrift.

Du har gentagne gange sagt, at du ikke havde fået at vide, at den instruks, der blev sendt ud, var ulovlig, og at man i ministeriet mente, at det var lovmedholdeligt. I en mail er du på samme tidspunkt citeret for at sige: ”Den risiko løber jeg gerne” om et muligt brud på børnekonventionen i forbindelse med adskillelsen af unge asylpar. Hvordan hænger det sammen?

Hun svarer i en mail:

- Det står vist klart for enhver, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at beskytte pigerne.

- Jeg tager gerne en tur i barnebrudskommissionen i min kamp for at beskytte de mindreårige piger, som var blevet gift med ældre mænd.

Artiklen er opdateret med et skriftligt citat fra Inger Støjberg.