Nyt drama: Regeringen lander Blackstone-aftale med DF

Radikale Venstre er ikke med i regeringens boligaftale - DF sikrer flertallet.

I går lød det fra boligminister Kaare Dybvad, at man ikke kunne lande en aftale. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Det såkaldte Blackstone-drama har fået en afgørelse.

Dansk Folkeparti har valgt at gå med regeringen, SF, Enhedslisten og Alternativet og har landet en aftale om boligreguleringslovens § 5, stk. 2.

Det skriver Transport- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen er uden Radikale Venstre, som siden i går har forsøgt at lande en aftale med blå blok.

Parterne er blevet enige om en karensperiode på fem år, hvilket er to år færre end regeringens hidtige udspil.

- Aftalen indebærer, at der indføres et spekulantstop, hvor en køber af en ejendom ikke kan hæve huslejen i de første fem år efter overtagelsen, hvis der foretages en renovering efter boligreguleringslovens § 5, stk. 2, lyder det i en pressemeddelse fra ministeriet.

Netop karensperioden har været det store stridspunkt, og i går forsøgte Radikale Venstre at lande en aftale med partierne i blå blok.

Boligminister Kaare Dybvad (S) er glad for, at aftalen er faldet på plads.

- I dag er det en god dag for lejerne og en dårlig dag for kortsigtede spekulanter. Aftalen begrænser udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger i vores storbyer, og det er første skridt på vejen mod, at vi sikrer, at alle mennesker har råd til at bo i vores byer, så vi får blandede byer, hvor man møder hinanden på tværs af sociale skel, siger ministeren.

DF: Derfor gik vi med i aftalen

Hvis vi spoler tiden tilbage til i går, var der ellers ikke meget som tydede på, at regeringen ville lykkedes med at komme igennem med en aftale.

Her kastede boligministeren nemlig håndklædet i ringen. Efterfølgende forsøgte Radikale Venstre at lande en aftale med blå blok, og i aftes lød det, at de tilsyneladende var nået enighed om en skitse til en aftale.

Dansk Folkeparti sprang dog tilsyneladende i målet, og ifølge finansordfører Rene Christensen kan partiet sagtens se sig selv i en aftale med regeringen.

- Vi har været gang i tre måneder, og der var begyndt at gå lidt for meget cirkus i det. Det er rigtige mennesker derude, som er nervøse for at miste deres bolig. Så derfor er jeg glad for, at vi har kunnet lande en aftale, siger han.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Radikale Venstres boligordfører, Jens Rohde.

Aftalen

  • Spekulantstop: Der indføres en karensperiode, som betyder, at der efter overtagelse og gennemgribende modernisering af en ejendom skal gå 5 år, før lejefastsættelse må ske efter § 5, stk. 2.

  • Grønt incitament: Karensperioden på fem år bortfalder, hvis en ejendoms energiklasse hæves med mindst 3 niveauer eller energiforbedres for mindst 3.000 kroner per kvadratmeter.

  • Huslejebremse: Lejen vil fremover ikke kunne fastsættes væsentligt over det lejedes værdi (i praksis op til 10 procent over), men vil fremadrettet alene kunne fastsættes til maksimalt det lejedes værdi.

  • Grønt energikrav: Der indføres et skærpet grønt energikrav, så der først kan gennemføres forbedringer efter § 5, stk. 2, når ejendommen er bragt op på energiklasse C eller man har løftet ejendommens energiklasse mindst 2 niveauer.

  • Forbud mod ’flytte-penge’: Det skal fremover være forbudt for udlejer at tilbyde lejer penge for at opsige eller fraflytte sit lejemål.

  • Huslejenævn: Der sættes gang i en række initiativer, som vil styrke huslejenævnene og øge gennemsigtigheden i lejeniveauerne.

  • Besigtigelse: For at modvirke fup-moderniseringer, hvor udlejer udskifter nyere installationer alene for at opfylde beløbskrav, indføres krav om, at lejemålets stand før en 5.2-modernisering skal dokumenteres ved en besigtigelse fra huslejenævnet.