Oppositionen roser Mette Frederiksen for Trump-håndtering: 'Det er en diplomatisk triumf'

Hun har løst problematikken til et '10-tal', lyder det samstemmende fra V og DF.

Donald Trump har sent i aftes amerikansk tid kaldt Mette Frederiksen for 'en vidunderlig kvinde'. (Foto: © TOBIAS SCHWARZ, Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) har fået begge skudsmål fra den amerikanske præsident, Donald Trump, med få dages mellemrum.

Hele problematikken omhandler amerikanernes ønske om at se på muligheden for at købe Grønland, hvilket statsministeren pure har afvist.

Og igennem hele perioden, der eskalerede natten til onsdag, hvor Trump aflyste det planlagte statsbesøg i Danmark, har Mette Frederiksen håndteret situationen med sikker hånd.

Sådan lyder det fra de to største oppositionspartier, Venstre og Dansk Folkeparti, i kølvandet på, at Trump sent i aftes lokal tid sendte rosende ord til sin danske kollega oven på telefonsamtale torsdag.

Søren Espersen, udenrigsordfører fra Dansk Folkeparti var på Twitter her til morgen, hvor han linkede til den seneste udvikling med ordene: 'Godt gået, statsminister'.

Over for DR Nyheder uddyber han de rosende ord.

- Det er en diplomatisk triumf, som hun som statsminister selvfølgelig skal tilskrives, men også hendes embedsværk skal roses, siger Søren Espersen, der direkte adspurgt kvitterer med et 10-tal i karakter for hendes håndtering.

I går roste Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, også den danske statsminister på Twitter.

- Meget fint diplomatisk arbejde at udvirke samtale mellem @POTUS og den danske statsminister i konstruktiv tone. USA er Danmarks vigtigste allierede uanset hvem, der sidder i Det hvide Hus, skrev den tidligere statsminister.

Den ansvarlige ordfører på området, Michael Aastrup Jensen (V), er helt på linje med sin formand.

- Hun har gjort, hvad hun skulle. Hun har på den ene side sagt, at enhver diskussion om at sælge Grønland ikke er mulig. Samtidigt har hun gjort, alt hvad hun kan for at være den voksne i forholdet og sørge for, at vi stadig har et godt strategisk og positivt forhold med vores største allierede, siger udenrigsordføreren.

Han mener også, at Mette Frederiksens ageren næsten er til absolut topkarakter.

- Hun får et 10-tal. Grunden til, at jeg ikke giver hende 12 er, at vi alligevel også kom i en situation, hvor det blev trukket så langt ud i løbet af nogle dage. Måske kunne man have taget fat i udenrigsministeren, allerede da historien om Grønland kom frem, siger Michael Aastrup Jensen.

Se Trumps rosende udtalelser herunder:

Kaldte diskussion for 'absurd'

Hele miseren omhandler det nu aflyste statsbesøg til Danmark, der skulle havde foregået 2. og 3. september, og amerikanernes ønske om at se på muligheden om at købe Grønland.

Mette Frederiksen kaldte efterfølgende et amerikansk køb af Grønland for 'en absurd diskussion' og sagde, at Grønland ikke er til salg.

Netop vendingen 'absurd' fik tilsyneladende Donald Trump op i det røde felt. Dagen efter at han havde aflyst statsbesøget, kom han med en skarp kritik af den danske statsminister.

- Den danske statsministers kommentarer var upassende og væmmelige, lød det blandt andet fra den amerikanske præsident på et pressemøde.

Ifølge Dansk Folkeparti og Venstre var det dog helt i orden, at Mette Frederiksen så skarpt afviste, at Grønland er til salg.

- Hendes udtalelser var fuldt dækkende for, hvad det var. At 'absurd' lige pludselig skulle være et voldsomt skældsord, har jeg da aldrig hørt før, siger Søren Espersen fra Dansk Folkeparti, som ligeledes ikke kan hidse sig op over, at Donald Trump kaldte Mette Frederiksens udtalelser for 'væmmelige'.

Trækker en streg i sandet

Michael Aastrup Jensen fra Venstre mener også, at Mette Frederiksens udtalelser var helt i orden.

- En gang i mellem bliver du nødsaget til at trække en streg i sandet. Det lidt absurde i den her sag var, at Donald Trump blev ved at tage diskussionen op, selvom man diplomatisk havde sagt: Grønland er ikke til salg, siger han.

Det er uvist om Donald Trump kommer til Danmark på et senere tidspunkt. Besøget 2. og 3. september er officielt udsat, men der er ikke sat dato på et eventuelt nyt besøg.