Partier enige om særlov: Ukrainere skal have adgang til arbejdsmarkedet og uddannelse

Hasteloven, der skal give ukrainske flygtninge opholdstilladelse, skal træde i kraft om to uger, siger udlændinge- og integrationsministeren.

Den russiske invasion af Ukraine, som allerede nu har sendt over 1,2 millioner på flugt ifølge FN, betyder nu, at et politisk flertal stommer ja til en ny særlov.

Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om tiltag, der ikke alene skal sikre ukrainske flygtninge i Danmark en midlertidig opholdstilladelse, men også adgang til arbejdsmarkedet, velfærd og uddannelse i Danmark.

- Vi vil gerne have, at ukrainerne hurtigst muligt kan blive en del af vores samfund, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

- Vi har igennem den seneste uges tid desværre været vidner til et meget brutalt overfald fra Rusland på Ukraine.

Særloven skal omfatte ukrainske statsborgere og personer med flygtningestatus i Ukraine, og som udgangspunkt skal den gælde i to år med mulighed for forlængelse.

Det brede flertal bag aftalen består af S-regeringen, Venstre, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Liberal Alliance og Kristendemokraterne.

Modstand fordi særloven omfatter for mange

Blandt modstanderne af særloven er Det Konservative Folkeparti, der mener, at det er problematisk, at personer med flygtningestatus i Ukraine også er omfattet i særloven.

Partiet ville gerne stemme for en særskilt lov for ukrainske flygtninge, men vil altså ikke gå med til at åbne dørene for flygtninge fra tredjelande.

Til udsigten til, at der skulle komme flygtninge med lovligt ophold i Ukraine, men som ikke er ukrainske statsborgere, siger ministeren:

- Jeg tror, at det bliver meget, meget få - om overhovedet nogen.

Tidligere på dagen nikkede repræsentanter for arbejdsgivere og arbejdstagere ja til vilkårene for ukrainernes adgang til det danske arbejdsmarked. Her er det Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening /til venstre), udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (i midten) og Ejner K. Holst, Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (til højre). (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Også Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er imod tiltaget.

Regeringen anslår at kunne modtage op mod 20.000 ukrainske flygtninge, og partierne vil hastebehandle lovforslag, så det fremsættes i Folketinget 14. marts.

De seneste tal fra Udlændingestyrelsen viser, at 158 ukrainske statsborgere har søgt asyl i Danmark fra 24. februar, hvor Rusland invaderede Ukraine, til og med 3. marts.

Ledigheden blandt danskere er lige nu lavere end længe. Siden efteråret 2020 er den stort set faldet fra måned til måned.

Torsdag offentliggjorde Danmarks Statistik, at den var nede på 76.800 personer, svarende til 2,7 procent af arbejdsstyrken.