Poul Schlüter bisat i København: Store politiske skikkelser sagde farvel til den 'humoristiske' statsminister

Han var meget uhøjtidelig, sagde nuværende statsminister Mette Frederiksen.

Poul Schlüter blev lørdag bisat fra Holmens Kirke i København på Grundlovsdag. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Ritzau Scanpix)

Et stort opbud af tidligere og nuværende politikere sagde lørdag i strålende solskin farvel til Poul Schlüter, der blev bisat i Holmens Kirke i København.

Blandt de mange fremmødte var der bred enighed om, at den tidligere konservative statsminister er en af de mest markante politikere i dansk politisk historie - og måske også den mest humoristiske.

Poul Schlüter var statsminister i det, der er kendt som firkløverregeringen fra 1982 til 1987, som bestod af Det Konservative Folkeparti, Venstre, Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti.

Herunder følger et udpluk af reaktionerne fra bisættelsen:

Lars Løkke: Jeg fik en verbal skideballe

Som ungt medlem af Venstres Ungdom stødte Lars Løkke Rasmussen første gang ind i Poul Schlüter ved et valgmøde i 1987. Her stillede Løkke med egne ord 'et frækt spørgsmål'.

- Jeg spurgte, om han ville VK-samarbejdet, for der var nogle konservative, der flirtede med tanken om at lave en regering hen over midten. Det synes jeg jo var noget mærkeligt noget, da jeg var ung, sagde Lars Løkke Rasmussen, der siden er kommet på andre tanker.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen fik han en gedigen verbal skideballe af Poul Schlüter, og lidt senere i sin politiske karriere fik Løkke da også et andet indtryk af Poul Schlüter.

- Jeg forstod, at han kunne noget fænomenalt. Han havde stærke holdninger og fik gennemført rigtig mange ting. Fordi han ikke råbte højt, men rakte ud til andre partier, sagde Lars Løkke Rasmussen foran Holmens Kirke i København.

Poul Nyrup Rasmussen: Aldrig kedeligt med Schlüter

Tidligere socialdemokratisk statsminister Poul Nyrup Rasmussen ved mindehøjtideligheden i Børsen efter Poul Schlüters bisættelse fra Holmens Kirke i København. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Ritzau Scanpix)

Selv om der rent politisk er langt fra Socialdemokratiet til De Konservative, så fremhævede den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen, at Poul Schlüter på mange vigtige områder har været en stor inspirationskilde.

- Først og fremmest har jeg været inspireret af hans respekt for embedet, og at Poul Schlüter fra start lagde sin politik an på, at han var statsminister for hele landet, for alle i Danmark.

- Han sagde også engang til mig, at jeg skulle huske, at det her job (som statsminister, red.) kun var til låns, og at jeg skulle passe på at få det afleveret til den, der fulgte efter mig, i samme stand, som jeg overtog det, fortalte Poul Nyrup Rasmussen.

Den tidligere socialdemokratiske statsminister fra 1993 til 2001 fremhævede også Poul Schlüters humor - og hans evne til at bruge den i politiske forhandlinger for at få tingene til at glide.

- Det blev aldrig kedeligt med Poul Schlüter, og han kunne løsne tingene op, sagde Poul Nyrup Rasmussen.

Mette Frederiksen: Et meget stort menneske

- En meget stærk politiker og et meget stort menneske.

Sådan begyndte den nuværende statsmininster sin beskrivelse af Poul Schlüter.

Ifølge hende evnede den tidligere konservative statsminister at skabe store politiske resultater.

- Et af dem, jeg vil fremhæve i dag, er den store aftale om arbejdsmarkedspensionerne. Det er en meget, meget stor politisk bedrift og står stadig som det fundament som hundredetusindvis af danske lønmodtagere lever deres pensionisttilværelse på, sagde Mette Frederiksen.

Hun mener, at Poul Schüter har sat et stort aftryk på dansk politik - noget der stadig kan mærkes den dag i dag.

- 1980'erne var et dramatisk tiår, både herhjemme og ude. Jeg ved fra mange, der er ældre end mig selv, at der også var tale om en meget folkekær politiker. Jeg tror, at det var uhøjtideligheden kombineret med at være en dygtig politiker, der gjorde det, sagde Mette Frederiksen, der kalder Poul Schlüters eftermæle 'entydigt positivt'.

Søren Pape: Schlüter havde en lethed ved det sociale

De Konservatives nuværende formand, Søren Pape Poulsen, er i gang med at løfte en tung arv i et parti, hvor Poul Schlüter som bekendt har hersket.

I sin tale ved en mindehøjtidelighed efter bisættelsen lagde han ikke skjul på, at Poul Schlüter var et ungdomsidol.

- For mange af os, der er vokset op i 1980'erne, var han vores ungdomsidol og vores partis ikon. Han var bare noget særligt, lød det fra Søren Pape Poulsen.

Han mener, at den danske befolkning har rigtig meget at takke Poul Schlüter for.

- Grunden til, at vi har det så godt i Danmark i dag, var, at der var nogen, der ryddede op i økonomien. Fik Danmark med i det indre marked (i EU, red.). Skabte troværdighed omkring vores Nato-medlemsskab.

- De broer, vi kender i dag, Storebæltsbro og Øresundsbro - Schlüter har sat kæmpe spor, sagde Søren Pape Poulsen.

Anders Fogh: Han var min læremester

Anders Fogh Rasmussen ved en mindehøjtidelighed efter bisættelsen af Poul Schlüter. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Ritzau Scanpix)

Anders Fogh Rasmussen trådte ind i Poul Schlüters regering som skatteminister i 1987 og var den unge, fremadstormende Venstremand. Han kalder ligefrem Poul Schlüter for sin 'læremester'.

- Mange af de ting, jeg oplevede som minister under Poul Schlüter, kun jeg bruge, da jeg selv blev statsminister i 2001. For eksempel at man giver plads til og tager hensyn til de andre partier i regeringen og Folketinget for at skabe flertal og holde sammen på det hele, sagde Anders Rasmussen efter bisættelsen.

Af Poul Schlüter lærte han også at lade være med at blande sig i alle detaljer som leder af en regering.

- Der skal en fast styring på det overordnede, men lad dog ministrene få friheden til selv at køre det i det daglige, fortalte Anders Fogh Rasmussen foran Holmens Kirke i København.

Han mener, at Poul Schlüter først og fremmest vil blive husket som den politiker, der fastlagde en ny økonomisk politik i en svær tid, hvor skrappe beslutninger ifølge Schlüter var nødvendige.

Biskop Peter Skov-Jakobsen: God til sine omgivelser

Københavns Biskop, Peter Skov-Jakobsen, holdt bisættelsen for Poul Schlüter i Holmens Kirke. (Foto: © Maria Albrechtsen Mortensen, Ritzau Scanpix)

Også Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, der afholdt bisættelsen af Poul Schlüter, fremhævede hans humor i sin tale.

- Poul Schlüter havde denne enestående evne til med humor at holde koncentrationen oppe. Han kunne afmontere en eventuel selvhøjtidelighed eller en overophedet situation. Han var god til med sine omgivelser at øve sig i at være menneske i alvor og med glæde, lød det fra Peter Skov-Jakobsen.

Han kom ind på en særlig begivenhed, nemlig da den tidligere tyske forbundskansler, Helmut Kohl, besøgte Tønder i 1985.

- Jeg tror, at sønderjyden, født i Tønder, havde en særlig glæde ved at fortælle forbundskansler Kohl - under dennes besøg i Tønder i 1985 - om grænselandets indviklede nationale historie. Jeg har hørt, at Poul Schlüter skulle have sagt: 'Det var sandelig godt, at grænsen blev trukket her, ellers var det mig, der havde været forbundskansler'.

- Mon ikke den bemærkning skabte plads til forhandling, hjertelighed og efterlod et indtryk af et menneske - et rigtigt menneske, sagde Peter Skov-Jakobsen.

Rettelse: Ved en fejl bragte vi et billede af biskop Henrik Wigh-Poulsen i stedet for biskop Peter Skov-Jakobsen. Vi beklager fejlen.