Prøv menstruations-quizzen, som Lars Boje Mathiesen nægter at tage

Ligestillingsordfører for Nye Borgerlige har fået heftig kritik for afføringssammenligning.

På Den Internationale Menstruationsdag vil en række internationale NGO'er sætte fokus på menstruation. I Danmark lykkedes det dog Lars Boje Mathiesen at få debatten til at rase ugen før. (© Sandra Bertelsen)

I dag, den 28. maj, er det Den Internationale Menstruationsdag. En dag, hvor en lang række NGO'er er gået sammen om at skabe øget opmærksomhed om menstruation og hygiejne-vilkår - særligt i tredjeverdenslande.

Ligegyldigt hvordan man vender og drejer det, så må Den Internationale Menstruationsdag dog se sig slået af ligestillingsordfører for Nye Borgerlige, Lars Boje Mathiesen, når det kommer til at skabe opmærksomhed og debat om lige netop menstruation.

Han fik nemlig debatten til at rase, da han fra Folketingets talerstol fik - mener nogle - sammenlignet kvinders menstruation med afføring.

- Hvis jeg går en tur, og så spontant skider i mine bukser, det er også et uheld. Skal vi så også til at have rene underbukser på offentlige toiletter? Arrrrh, der må man nok sige, at jeg har et ansvar for at tage et par underbukser med, hvis jeg ikke tror, jeg kan styre min afføring.

Bemærkningen faldt i forbindelse med, at Frie Grønne havde stillet et forslag om gratis menstruationsprodukter på offentlige institutioner. En model man kender fra Skotland.

'Jeg sammenligner ikke lort og menstruation'

Af P1 Morgen blev Lars Boje Mathiesen bedt om at forholde sig til de beskyldninger, der er kommet mod ham.

- Jeg sammenligner ikke lort og menstruation. Der er tale om et hypotetisk eksempel. Jeg nævner jo også forskellen på det antal kalorier, mænd og kvinder skal bruge, for at illustrere at man så også skal hjælpe mænd i den henseende.

- Hvis man virkelig mener, at den her biologiske forskel skal udviskes af statsmagten, så burde man jo også sørge for, at mænd fik billigere mad, sagde Lars Boje Mathiesen.

Kritikken af ligestillingsordføreren har dog været massiv, og han er samtidig blevet beskyldt for at vide meget lidt om den kvindelige fysiologi. Derfor havde vi her på DR Nyheder forberedt en quiz omkring lige netop menstruation til Lars Boje Mathiesen.

Det havde vi gjort med hjælp fra Charlotte Wilken-Jensen, der er ledende overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital.

Vil ikke deltage i quizzer

Den ønsker Nye Borgerlige-profilen dog ikke at tage.

- Det er ikke et spørgsmål om, at jeg ikke vil tage JERES quiz. Det er et spørgsmål om, at jeg ikke vil deltage i quizzer. Hvis jeg siger ja til jer, så ville jeg have de næste 17 journalister, der vil have mig med i en quiz bagefter, lyder det.

Hvad er det for nogle quizzer, du bliver bedt om at deltage i. Det forstår jeg ikke helt?

- Jamen, det er alle mulige af sådan nogle ja/nej-quizzer. Jeg vil bruge min tid på at tale politik. Min holdning er, at jeg ikke deltager i den slags. Du kommer heller ikke til at se mig i Den Store Bagedyst eller Vild med Dans.

Det er jo ikke et gameshow, vi vil have dig med i, det er fordi, du er blevet beskyldt for at vide meget lidt om kvinders menstruation?

- Jamen, jeg deltager også meget gerne i et interview, men quizzer deltager jeg altså ikke i. Desuden synes jeg ikke, at man kan beskylde mig for ikke at vide noget om menstruation. Jeg har været folkeskolelærer i mange år, og der har jeg hjulpet rigtig mange teenagepiger.

Du skal imidlertid ikke snydes for vores store quiz i anledningen af Den Internationale Menstruationsdag.

Rettelse: I en tidligere version af quizzen var der et spørgsmål om, om kvinders cyklus ville synkronisere, hvis de tilbringer meget tid sammen. Det fremgik af quizzen, at kvinders cyklus godt kan synkronisere. Vi er siden blevet gjort opmærksomme på, at der ikke er entydigt videnskabeligt belæg for, at det er sandt. Derfor har vi fjernet spørgsmålet fra quizzen.