Regeringskritisk billede måtte ikke være på Instagram: Fjernet fra politikers profil

Facebook, der ejer Instagram, har efterfølgende ændret holdning og tillader nu billedet.

Regeringen møder fra visse kanter kritik for at indskrænke danskernes frihedsrettigheder under coronakrisen. Derfor viser det omdiskuterede meme her stabschef Martin Rossen og Mette Frederiksen som fårehyrder for danskerne. (© instagram.com/dkpolmemes)

Et manipuleret billede af statsminister Mette Frederiksen og hendes stabschef, Martin Rossen, der kalder danskerne dumme, blev onsdag fjernet fra den populære Instagram-profil dkpolmemes. I sympati delte de radikales retsordfører, Kristian Hegaard, billedet på sin profil, men her til morgen var det også fjernet.

- Det er grotesk. Det er et kæmpe problem, hvis man ikke må kritisere regeringen - særligt i en krisetid som den, vi står i nu. Det bekymrer mig virkelig, hvis børn og unge vokser op med et medie, hvor man ikke må kritisere magten. Skal Instagram kun være til katte og billeder af menneskers perfekte liv? siger Kristian Hegaard og fortsætter:

- Hvis jeg selv havde fundet på det meme her, ville det jo betyde, at jeg som folketingspolitiker var forhindret i at komme med kritik af regeringen på den platform.

Profil vil have regulering af Facebook

Billedet blev oprindelig lagt op på Instagram-profilen dkpolmemes, der giver danske politikere en ofte noget hårdhændet behandling gennem tekster og billedmanipulation.

Her er man totalt uforstående over, hvorfor det slettede meme ikke måtte lægges op til profilens 32.000 følgere.

- Det er et problem, at Facebook, der ejer Instagram, helt egenrådigt bestemmer, hvad de vil have på deres profil. Det her giver anledning til en debat om, hvad Facebook må, når de fjerner harmløs satire, siger Mads Korsholm, der står bag profilen dkpolmemes.

  • En lang række politikere er kommet under kærlig behandling af dkpolmemes, der har svært ved at se, hvorfor det var lige præcis billedet af Martin Rossen og Mette Frederiksen, der skulle fjernes. (© instagram.com/dkpolmemes)
  • (© instagram.com/dkpolmemes)
  • (© instagram.com/dkpolmemes)
  • (© instagram.com/dkpolmemes)
1 / 4

Han forstår ikke, hvorfor den danske stat ikke for længst har sat tommelskruerne på Facebook.

- Vi har før set, hvordan vi regulerer udenlandske virksomheder, der kommer til Danmark. Vi kan godt regulere taxabranchen, men vi vil ikke gå ind og regulere på virksomheder, der vil begrænse vores ytringsfrihed, som jeg mener det her er et udtryk for.

Eksperter forstår ikke, at billedet er fjernet

Selvom der i beskeden fra Instagram står, at billedet er blevet fjernet fra platformen på grund af hadefuld retorik eller symboler, har specialist i politisk kommunikation på sociale medier Benjamin Rud Elberth overordentligt svært ved at se, hvorfor memet fra dkpolmemes skulle fjernes.

- Der er intet i det billede her, der overskrider retningslinjerne. Jeg har absolut intet godt bud på, hvorfor man mener, at det skulle tages ned.

Ekspert i sociale medier Thomas Bigum peger på, at Facebook og Instagram i midten af marts meldte ud, at de på grund coronavirus overlod meget af deres arbejde med at vurdere indhold til kunstig intelligens. En ændring, techgiganten selv medgav vil føre til en række fejl.

- Det billede ville sandsynligvis have fået lov at leve et helt normalt liv på Instagram, hvis det ikke var coronatid.

Vil gå til justitsministeren

Problemet med indhold, der fjernes uden egentlig at have overtrådt nogen retningslinjer, er så stort, at Kristian Hegaard nu vil gå til justitsminister Nick Hækkerup.

- Jeg vil gå til justitsministeren og spørge, om et meme ikke er det samme som en satiretegning. Vi skal slå fast, at memes på sociale medier er indbefattet af ytringsfrihed. Hvis der tegner sig en tendens, må vi tage en snak med Facebook om det her.

Facebook er et milliard-foretagende, der er notorisk kendt for at spille efter deres egne regler. Vil I ikke løbe panden mod en mur?

- Den må vi så tage på det tidspunkt. Den demokratiske samtale skal gælde alle steder.

Samtidig har Kristian Hegaard og dkpolmemes fået oplyst af Instagram, at det ikke er muligt at klage over sletningen på grund af corona-travlhed.

Efterfølgende oplyste Facebook, at sagen ville blive undersøgt, og at det ville blive rettet, hvis der var begået en fejl.

Det viste sig at være tilfældet. I hvert fald fald besluttede Facebook at lade billedet få nyt liv på sine platforme.

- Både Facebook og Instagram er steder, hvor der er vide rammer for både debat og kritik, herunder også af regeringer og deres håndtering af den nuværende krise. Dette opslag blev desværre taget ned ved en fejl, hvilket vi beklager. Det er nu tilbage på platformen, lød svaret fra en Facebook-talsperson.

Opdateret klokken 14:52 med en kommentar om undersøgelse af sagen fra Facebook.

Opdateret klokken 18:32 med ny kommentar fra Facebook med beklagelse.