S klar til mere overvågning: Vil gardere sig mod ny krigsførelse

Forsvarets Efterretningstjeneste skal have flere beføjelser til at afværge cyberangreb, mener Socialdemokratiet.

- Hvis vores energiforsyning eller sundhedsområde bliver angrebet, så vil det give store problemer for samfundet og de enkelte borgere, siger Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Eksperter advarer mod at give Forsvarets Efterretningstjeneste adgang til blandt andet patientjournaler og recepter, som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ifølge Berlingske pønser på.

Men Socialdemokraterne er mindre skeptiske.

I kampen mod cyberkriminelle kan det være nødvendigt at give myndigheder flere overvågningsbeføjelser, også selv om en af følgekonsekvenserne kan blive mere overvågning af private personer, argumenterer forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S).

- Det kan give en ny form for krigsførelse, som vi skal kunne gardere os mod i Danmark. Hvis vores energiforsyning eller sundhedsområde bliver angrebet, så vil det give store problemer for samfundet og de enkelte borgere.

Derfor er Socialdemokraterne ved det kommende forsvarsforlig klar til afsætte flere penge til Forsvarets Efterretningstjeneste og hackerenheden Center for Cybersikkerhed, så Danmark får optimal beskyttelse mod eventuelle angreb.

Hører til i diktaturer

Forsvarsministeren lægger i en ny rapport op til at øge beføjelserne for Center for Cybersikkerhed ved at konstatere, at loven på nuværende tidspunkt "på en række områder begrænser centrets muligheder for at yde en optimal indsats".

It-sikkerhedsekspert Peter Kruse kritiserer planen, da de yderligere beføjelser vil give centret adgang til private personers data om blandt andet sundhed.

Også Søren Debois, der er lektor og ekspert i internetsikkerhed hos IT-Universitetet, er skeptisk. Han mener ifølge Berlingske, at Center for Cybersikkerhed har "meget vidtgående beføjelser" i forvejen, og at de nye beføjelser vil give centret mulighed for at tilgå lokale netværk i for eksempel Region Hovedstaden og Folketinget.

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, er klar til at bekæmpe cyberkriminalitet, men finder de mulige nye tiltag særdeles problematiske.

- Fra Enhedslistens side kan vi på ingen måde støtte masseovervågning af ganske almindelige mennesker, da det jo krænker vores grundliggende demokratiske rettigheder. Det hører hjemme i autoritære diktaturer, og de tilstande skal vi ikke have i Danmark, siger han.