S og DF tvivler på lavere pensionsalder, men tror på "andre resultater"

Det første møde om pension blev her til formiddag afholdt i Beskæftigelsesministeriet.

Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen-Dahl (DF) ser begge en mulighed for en aftale om andre resultater end en differentieret pensionsalder i forhandlingerne. (© DR)

Ja og nej.

Sådan lød svaret fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen (S), på, hvorvidt der er udsigt til enighed i pensionsforhandlingerne før et kommende folketingsvalg.

Nej til en differentieret pensionsalder, men et muligt ja til "andre resultater".

- Hvis jeg overhovedet kan få en aftale igennem med en borgerlig regering, så gør jeg da det. De socialdemokratiske mandater arbejder altid. Jeg tror bare ikke, at Løkke Rasmussen vil være med til det her, sagde Mette Frederiksen efter første møde om pension i Beskæftigelsesministeriet for partierne bag velfærdsforliget.

- Men det betyder jo ikke, at vi så ikke kan få andre resultater igennem, og dem tager vi da med.

Partierne bag velfærdsforliget mødtes i dag til det første møde om pension, siden Socialdemokratiet præsenterede sit udspil om en differentieret pensionsalder.

Står det til regeringen skal den allerede eksisterende seniorførtidspension udvides fremfor en indførsel af en differentieret pensionsalder, som både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet ønsker.

Et kort og et langt spor

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), deler Mette Frederiksens vurdering.

Set fra hans stol er der to spor i forhandlingerne. Et spor, der handler om på kort sigt at hjælpe de nedslidte, og et spor, der handler om at få en aftale en differentieret pensionsalder på plads.

- Jeg mener ikke, at uenighed for eksempel om en aftale om differentieret folkepensionsalder bør stå i vejen for, at vi får skabt forbedringer på den korte bane for dem, der har brug for det, sagde han.

- Og jo mere, vi kan blive enige om før et valg, jo bedre, for så ved danskerne, hvad de bliver stillet i udsigt, og vi undgår, at man får stillet noget i udsigt, som man så ikke er parat til at levere efter et valg med efterfølgende debat om løftebrud og politikerlede.

Kristian Thulesen Dahl løftede i aftes en del af sløret for, hvem en differentieret pensionsalder skal komme til gode, hvis det står til Dansk Folkeparti, og han nævnte specifikt medlemmer af 3F og FOA.

Et forslag, som Mette Frederiksen finder interessant at diskutere. Hun ønsker dog ikke selv at "pege på, hvem det ikke skal være", der får ret til en tidligere pension.

- Det vigtigste for os er, at det bliver en ret til tidligere folkepension. Vi har peget på, at anciennitet kunne tælle, men vi har også kigget på brancher og kan se, at der er en sammenhæng mellem dem, som har arbejdet i mange år og dem, der typisk er i nedslidningstruede brancher.

R: Brug for konkrete forslag

Foruden Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti deltog også Radikale Venstre i dagens møde.

Formand Morten Østergaard brugte lejligheden til at præsentere partiets forslag om en ny seniorpension samt indførslen af en uddannelseskonto, som kan benyttes til at skifte spor i arbejdslivet.

- Det var også de eneste konkrete forslag, der gik over bordet i dag – både fra den ene og anden side, forklarede han.

- Jeg synes, at vi skylder folk derude at blive konkrete og præcise. Jeg vil opfordre folk til at læse vores forslag og selv fremlægge nogle konkrete forslag, for ellers bygger man jo forventninger op til noget, som det måske slet ikke bliver, og så glemmer vi at løse det reelle problem – at der er nogle nedslidte, som vi svigter i dag.

Samme vurdering havde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der pegede på, at der var meget lidt konkret på bordet - særligt fra Socialdemokratiet. Alligevel kalder han mødet for "godt og konstruktivt".

Regeringens eget bud på en løsning vil komme senere i forløbet.

- Men det her er jo bare ét element. Vi diskuterer arbejdsmiljø i en anden forligskreds, som jo også handler om, hvad man kan gøre for at forebygge, at folk bliver nedslidt, og vi har også en evaluering i gang af førtids- og fleksjobreformen i gang. Så det er et forskelligartet puslespil, der skal på bordet, sagde han.