SF kritiserer Carlsberg: Kom ud af Rusland omgående

Den danske ølgigant bør lukke ned for sine forretninger i Rusland og dermed bakke op om Ukraine, mener SF-toppen.

Carlsberg bør droppe sine milliardforretninger i Rusland, mener SF. (Foto: © Alexander Demianchuk, Ritzau Scanpix)

Det går simpelthen ikke, at den hæderkronede danske virksomhed Carlsberg insisterer på at drive milliardforretninger i Rusland.

Sådan lyder det nu fra toppen af partiet SF, som kraftigt opfordrer den danske bryggerigigant til omgåede at stoppe alle aktiviteter i Rusland.

- Jeg har lagt mærke til, at Ukraines ambassadør i Danmark siger, at Carlsberg har blod på hænderne. Og når der kommer så stærk en opfordring fra Ukraines repræsentanter, så synes jeg, at man skal følge den opfordring og komme ud af Rusland, siger SF's politiske ordfører, Karsten Hønge.

Ukraines ambassadør her i landet, Mykhailo Vydoinyk, kaldte tidligere på måneden Carlsbergs fortsatte engagement i Rusland for en ”flirten med det russiske styre”.

- Fremtiden og friheden kommer med en pris. Jo længere man tøver med at trække sig ud af Rusland, jo flere ukrainske børn vil blive involveret i angreb – og det blod vil også være på jeres (danske virksomheder i Rusland, red.) hænder, sagde den ukrainske ambassadør i et interview med DR Nyheder.

Stor spiller i Rusland

Carlsberg ejer bryggeriet Baltika i Rusland, der med en markedsandel på omkring 30 procent er landets største øl-producent.

Og ifølge en oversigt i den britiske avis Financial Times er der få virksomheder med så stor en del af deres samlede omsætning i Rusland som Carlsberg.

Virksomhedens aktiver i Rusland – ikke mindst bryggeribygningerne og produktionsudstyret - er i det seneste årsregnskab opgjort til en værdi på 19 milliarder kroner.

- Carlsberg har jo tjent styrtende med penge i Rusland. Så mon ikke også Carlsberg har råd til at sige, at nu stopper festen, siger Karsten Hønge og opfordrer ølgiganten til kraftigt at overveje, hvad de gerne vil være kendt for.

- Det er op til Carlsberg at vurdere, om de vil være med til at understøtte Ruslands økonomi, eller om de vil lytte til nødråbene fra Ukraine. Jeg synes ikke, at der bør være nogen tvivl om, hvor Carlsberg bør stå - nemlig side om side med Ukraine, siger Karsten Hønge.

Carlsberg holder fast

Carlsberg har ikke ønsket at stille op til interview for at svare på kritikken fra SF. Men i et skriftlig citat udtaler Carlsberg:

- Hvis vi lukker vores bryggerier i Rusland, så er det reelt det samme som at overdrage et tocifret milliardbeløb i værdier til den russiske regering, der ligeledes vil få glæde af fremtidige indtægter.

- Vores vurdering er derfor, at det bedste valg i en svær situation er at lade de lokale medarbejdere benytte bryggeriet til at opretholde deres eksistensgrundlag og samtidigt donere overskuddet til nødhjælpsorganisationer.

Bryggerikoncernen forholder sig ikke til muligheden for at sælge sine øl-fabrikker i Rusland. Netop den opfordring kom ellers fra en af Carlsbergs egne tidligere direktører i går.

- De burde sætte alle deres aktiver i Rusland til salg, sagde Peter Chernyshov, ukrainer og tidligere Carlsberg-direktør i Ukraine.

Normalt bor Peter Chernyshov i den ukrainske hovedstad, Kyiv, men han er flygtet til Lviv i det vestlige Ukraine. Tidligere har han spillet en hovedrolle for Carlsberg i Østeuropa og er skuffet over sin tidligere arbejdsgiver:

- Det er økonomiske konsekvenser mod moralsk forpligtelse. I krig regner man med, at en dansk virksomhed vil vælge den moralske forpligtelse. Når det ikke er tilfældet, bliver man meget skuffet, sagde den tidligere Carlsberg-direktør.

Karsten Hønge vil ikke blande sig i, om Carlsberg skal stoppe med at brygge øl i Rusland eller sælge sine forretninger i landet.

- Jeg synes bare, at hvis der skal være sammenhæng mellem de signaler, Carlsberg selv kommer med, og andre virksomheder kommer med over for Rusland, så er der kun en vej, og det er ud af landet. For det er et land, der er i gang med en dramatisk krig mod Ukraines befolkning, siger han.

Statsminister bakker Carlsberg op

Opfordring fra SF til Carlsberg om at trække sig ud af Rusland deler statsminister Mette Frederiksen (S) ikke. Hun siger i stedet, at hun har en forventning om, at danske virksomheder lever op til de igangværende sanktioner.

- Regeringens holdning er, at vi går sammen på sanktionssporet. Det har vi gjort indtil nu i Vesten, og det mener jeg, at vi skal blive ved med at gøre. Jeg kommer ikke til at stå og udpege enkelte virksomheder eller andre, siger Mette Frederiksen.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er lidt mere direkte i forhold til Carlsberg.

- Det er jo op til de virksomheder, som har valgt at involvere sig i Rusland, at tænke sig grundigt om. Jeg synes bare, at det skal med i den betragtning, at jeg ikke ser for mig, at vi kommer tilbage til en situation, hvor forholdet er som før invasionen af Ukraine lige med det første, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Karsten Hønge vil ikke gennem lovgivning prøve at forbyde Carlsbergs tilstedeværelse i Rusland - det er alene en opfordring til bryggerigiganten om at "lytte til nødråbene fra Ukraine".

Hønge drikker ikke Carlsberg

SF's politiske ordfører vil heller ikke direkte opfordre danske forbrugere til at boycotte Carlsberg-øl som følge af deres engagement i Rusland. Men selv går han langt uden om Carlsberg.

- Det finder forbrugerne selv ud af, men jeg er da selv personligt glad for, at der findes en række andre ølmærker, siger Karsten Hønge.

Så du kunne ikke selv finde på at drikke Carlsberg i øjeblikket?

- Næh. Lige i øjeblikket synes jeg, at Carlsberg har en ubehagelig bismag af konflikten i Ukraine, siger Karsten Hønge.

Carlsberg har droppet at producere øl af mærket Carlsberg i Rusland – til gengæld brygger selskabet altså stadigvæk øl fra Baltika samt en række andre mærker fra otte bryggerier, og de har flere end 8.000 ansatte i landet.

Carlsberg Groups direktør, Cees’t Hart, har tidligere afvist den kradse kritik fra den ukrainske ambassadør om, at firmaet har blod på hænderne.

- Det er to forskellige ting. Vi skal passe på folk, og vi har kollegaer i Ukraine, vi støtter, og vi har kollegaer i Rusland, som vi støtter. Der er ingen sammenhæng mellem de ting, siger direktøren.

Det er dog ikke kun Carlsberg, som skal trække sig fra Rusland, hvis det står til SF.

- Alle danske virksomheder skal seriøst overveje, hvor de står henne i den her konflikt, siger Karsten Hønge og fastslår:

- Vil de være med til at holde hånden under Putin, eller vil de være solidarisk med det Ukrainske folk, som lider.