Skal vi åbne samfundet for vaccinerede danskere? Her er politikernes argumenter for og imod

Erhvervs- og kulturlivet efterlyser et vaccinepas. Konservative er enige, mens Enhedslisten kæmper imod.

Skal danskerne kunne se frem til et restriktionsfrit samfund lige så snart, de selv er blevet vaccinerede? Det mener Konservative, mens Enhedslisten er imod. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Skal corona-vaccinerede danskere have lov til at vælte ud i et restriktionsfrit samfund, når de har fået det eller de eftertragtede stik med nålen?

Debatten raser, efter at forslaget er blevet luftet af flere aktører i erhvervs- og kulturlivet. På Christiansborg er der delte meninger om, hvorvidt det er en god ide at lave et såkaldt vaccinepas.

Tanken hos fortalerne er, at man med det i hånden kan få lov at bevæge sig rundt i samfundet uden nævneværdige restriktioner. Altså fx tage i biografen, til koncert eller på restaurant.

En af dem, der har skrevet et vaccinepas meget højt på den politiske ønskeliste, er De Konservatives erhvervsordfører Mona Juul. Hun forklarede i aftes i Deadline, hvorfor hun gerne ser vaccinepasset indført hurtigst muligt.

Modsat mener Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund ikke, at et vaccinepas skal være en fribillet til vaccinerede danskere. Hvorfor han ikke mener det, kan du læse længere nede i artiklen - for vi begynder med Mona Juul.

- Det er en kæmpegod ide, at vi kan få åbnet samfundet en lille smule mere op i takt med, at flere og flere får en vaccine. Jeg håber, det bliver en kort fase, indtil vi alle har fået en vaccine, eller vi har fået kvast smitten, siger hun.

Beboer Carl-Einar på Plejecenter Fælledgården i København var blandt de allerførste i Danmark, der modtog en vaccine-dosis, (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Vil kun gælde en kort periode

Risikerer man ikke at diskriminere dem, der ikke får tilbuddet?

- Nej, det mener jeg simpelthen ikke. For det for en kort periode. Jeg kan godt være large nok til, at du kan komme i biografen, hvis det på den lange bane betyder, at jeg også kan komme i biografen.

Hvad så med dem, der ikke vil have vaccinen?

- Der skal ikke være tvang i Danmark om vaccinen på nogen som helst måde.

Men du er ikke bange for, at det her bliver en form for indirekte tvang til at tage vaccinen?

- Nej, det er jeg bestemt ikke. Men jeg har en formodning om, at langt de fleste mennesker gerne vil igennem den her krise og derfor gerne vil tage vaccinen.

Risikerer man ikke at skabe et A- og et B-hold?

- Dem der først og fremmest får vaccinen nu, det er de svageste og ældste. Nogle af dem, der rent faktisk har det dårligst. Hvorfor giver vi ikke dem noget glæde nu og her?

Sundhedsstyrelsen har opstillet en forventning om, at 90 procent af danskerne vil tage imod det første stik med coronavaccine. Det skøn baserer de på erfaringerne fra vaccinationer på landets plejehjem, der var det første sted, man begyndte at vaccinere.

Festivalgængere savner formentlig det her. Lyset fra den store Orange scene på Roskilde Festival. Lige nu er det ikke muligt at afholde festivaller på grund af restriktioner - men fortalere for vaccinepasset mener, at det kan hjælpe til at åbne kulturlivet op for dem, der har fået stikket. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Enhedslisten vil have lige vilkår

På den anden fløj finder vi regeringens støtteparti, Enhedslisten. Partiet er modstandere af et vaccinepas, siger sundhedsordfører Peder Hvelplund.

- Der er grupper i samfundet, der ikke kan vaccineres – gravide og ammende – hvorfor skal vi give privilegier, til de, der godt kan?

-- Jeg er fuldstændig enig i, at vi alle venter på, at vi åbner op, så vi kan komme ud og leve et mere normalt liv igen. Men der er nogle bekymringer: Dels om vacciner er en garanti for, om man stadig smitter. Og der kan også være tvivl om, hvorvidt man smitter gennem svælget.

Med sidstnævnte henviser Peder Hvelplund til, at der endnu mangler evidens for, om man kan smitte, hvis man er blevet vaccineret.

Hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt – gælder det så ikke om at få åbnet så meget som muligt så hurtigt, som det kan lade sig gøre?

- Jo præcis. Det er også det, vi gør, hvis vi fortsætter med at vaccinere, så betyder det, at vi kommer hurtigere i gang med at ophæve restriktionerne. Det betyder, at vi alle sammen kan komme i biografen. Også din gravide søster eller hende der ammer. Det er det, det handler om. At vi giver lige muligheder.

Sundhedsstyrelsen har udgivet en vaccinationskalender med deres forventning til, hvornår de forskellige grupper kan blive vaccineret. Se herunder.

Gravide og ammende kan ikke blive vaccinerede

Men er der ikke også et hensyn til de mange virksomheder, der har holdt deres virksomheder lukkede i månedsvis. Hvorfor ikke give dem og dansk økonomi en mulighed for at åbne noget hurtigere?

- De skal også i gang så hurtigt som muligt. Alternativet til et vaccinepas er jo ikke en total nedlukning. Alternativet til et vaccinepas er, at vi laver en gradvis åbning. Så kan det godt ske, der skal være et sæde imellem i biografen.

I har med coronapasset chancen for at hjælpe nogen af dem, I mener, der blev glemt i første omgang – altså kunstnere og kulturfolk som I ville kunne hjælpe med et vaccinepas. Dem vil I vente med at hjælpe?

- Nej, det er ikke rigtigt. Alternativet til et vaccinepas er en gradvis genåbning, hvor vi begynder at åbne for kulturlivet.

- Men jeg vil have svært ved at forklare en, der ammer sit barn, at hvis du stopper med det, så kan du få en vaccine og så kan du gå på restaurant. Det er da ikke en rimelig sondring at skulle lave.

Herunder kan du se den nyeste status på, hvor mange der allerede er blevet vaccineret.

Sundhedsministeriet meldte i sidste uge, at de snart er klar med et vaccinepas som en print-selv-løsning. I første omgang er det meningen, at passet skal bruges, hvis man fx skal ud og rejse.