Støjbergs chefjurist advarede mod lovbrud - men tav da ulovlig instruks blev sendt ud

Afdelingschef gik op mod tidligere udlændingeminister Inger Støjberg inden ulovlig instruks blev udstedt.

Forhenværende afdelingschef i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Lykke Sørensen ankommer til afhøring i Instrukskommissionen. (© Scanpix)

Inger Støjbergs (V) egen chefjurist Lykke Sørensen sagde klart fra over for Støjbergs planer om at udsende en instruks, der ville være ulovlig.

Det forklarer den tidligere afdelingschef og chefjurist i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet selv i dagens møde i Instrukskommissionen.

Chefjuristen husker ét særligt møde i ministeriet for lidt mere end fire år siden.

Som den øverst placerede jurist var det hende, der forud for en skæbnesvanger instruks, skulle vurdere, om de tanker ministeren havde, også kunne formuleres i en instruks, der holdt sig indenfor gældende dansk ret. Og det kunne beslutningen om at adskille unge, gifte asylpar ikke, hvis instruksen var "absolut" og uden undtagelser, vurderede hun.

Med andre ord var Støjbergs ønske om en konsekvent adskillelse af de unge asylpar ikke lovlig, lød vurderingen internt i ministeriet. Noget som også dokumenteres i flere e-mails forud for instruksens vedtagelse.

Kronjuristerne i ryggen

Instruksen endte alligevel med at blive udstedt den 10. februar 2016 om eftermiddagen. Og altså uden nogen undtagelser.

I timerne og dagene inden tog Lykke Sørensen en uformel drøftelse om instruksen med Nina Holst-Christensen, der anses for at være den ledende jurist hvad angår internationale konventioner i Justitsministeriets lovafdeling. Ifølge Lykke Sørensen var de to jurister enige om, at instruksen ikke kunne udstedes uden at hver enkelt sag skulle behandles for sig.

- Jeg bar en relativt enkel problemstilling ind- nemlig at ministeren fortsat ikke ønskede en undtagelse. Justitsministeren bekræftede igen, at det kunne ikke være sådan, forklarer Lykke Sørensen.

Forstå sagen om den ulovlige instruks på 100 sekunder.

Usædvanligt sammenstød med minister

I timerne inden instruksen blev udstedt, holdt ledelsen i Støjbergs ministerium ét afgørende møde, som flere andre vidner også har fortalt om i kommissionen. Lykke Sørensen deltog på mødet, som hun husker som ganske usædvanligt, fordi hun var nødt til at gå op mod sin egen minister.

- Jeg var påvirket. Det er ikke hver dag, at en afdelingschef skal sidde og sige til ministeren, at "du kan sige og skrive, hvad du vil, men danske myndigheder skal overholde reglerne," siger Lykke Sørensen om det fire år gamle møde.

Direkte adspurgt om, hvorfor Støjbergs chefjurist ikke bad om at få en officiel vurdering fra Justitsministeriet også, lyder svaret, at det var så letforståelig jura, og at det derfor var unødvendigt.

- For os var det ikke svært. Det var indlysende, det der blev sagt, og jeg havde ikke behov for at føre Justitsministeriet foran mig. Jeg var ikke i tvivl om, hvad der gjaldt, siger Lykke Sørensen i dag i den såkaldte Instrukskommissionen.

Ulovlig instruks skal undersøges til bunds

Instrukskommissionen blev nedsat i januar i år under den nuværende socialdemokratiske regering efter pres fra støttepartierne Enhedslisten, SF og Radikale Venstre.

Kommissionens opgave er, som det hedder, at "undersøge og redegøre for forløbet angående indkvartering af gifte eller samlevende asylansøgere."

Forløbet strækker sig fire år tilbage i tiden til februar 2016, hvor Venstres nuværende næstformand, Inger Støjberg, i sin tid som udlændinge- og integrationsminister besluttede at adskille alle unge asylpar.

Folketingets Ombudsmand konstaterede året efter instruksen blev sat i verden, at Støjbergs beslutning, formelt kaldet en instruks, var ulovlig.

Ulovlig, fordi den uden undtagelse dikterede, at parrene ikke måtte bo sammen på asylcentrene. I dansk ret er det imidlertid sådan, at der skal ske en individuel vurdering af hver enkelt sag - altså en individuel sagsbehandling.

Ombudsmanden har betegnet sagen som "særdeles kritisabel".

Ud over at indholdet i instruksen til Udlændingestyrelsen var ulovlig, udgjorde den ifølge Ombudsmanden en "betydelig risiko for", at der blev truffet forkerte afgørelser i konkrete sager om adskilt indkvartering.

Chefjurist tavs da instruks gik ud

Efter sammenstødet mellem Lykke Sørensen hendes egen minister blev instruksen sendt ud. Herefter husker hun ikke, at hun i timerne og dagene efter bliver involveret i instruksen, der jo siden har vist sig ulovlig.

Men allerede samme aften, som instruksen bliver ført ud i livet, modtager Lykke Sørensen en mail fra Udlændingestyrelsen - der skulle stå for at adskille parrene. Af mailen fremgår det, hvordan styrelsen er i gang med at behandle instruksen uden undtagelser - altså på ulovlig vis.

Lykke Sørensen læser aldrig mailen, fastholder hun i sin forklaring og siger, at hun troede, Udlændingestyrelsen vurderede hver sag individuelt. Men hun fulgte ikke op på, hvorvidt det reelt var tilfældet, erkender hun.

I de første dage efter den 10. februar gjorde Lykke Sørensen ifølge sin egen forklaring mere eller mindre ingenting. Først da medierne i slutningen af februar og Folketinget i starten af marts begynder at stille spørgsmål til sagen, og Inger Støjberg skal i samråd, reagerer Lykke Sørensen.

Instrukskommissionens opgave er blandt andet også at afdække embedsværkets rolle i sagen - herunder at placere et ansvar, hvis embedsfolkene ikke har passet sine pligter.

Inger Støjberg fastholder mandag eftermiddag i en skriftlig kommentar til DR, at hun bad sine embedsmænd om at gå så langt de kunne, men indenfor lovens rammer.

- Det står klart ovenpå dagens afhøring, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at beskytte pigerne, og at jeg var parat til at gå helt til grænsen, selvfølgelig inden for rammerne af de internationale konventioner. Afdelingschefen bekræftede i dag, at jeg bad mine embedsmænd om at gå så langt, de kunne, inden for lovens rammer. Det var det, der var instruksen, og det var det, der blev gjort, skriver hun.

- Jeg siger gerne igen, at jeg havde svært ved at acceptere begrænsningerne for instruksen, og det har jeg for så vidt den dag i dag.

- Jeg er stærk, stærk modstander af fænomenet barnebrude, og jeg tager gerne en tur i barnebrudskommissionen i min kamp for at beskytte de mindreårige piger, som var blevet gift med ældre mænd, skriver hun.

På søndag og mandag skal Inger Støjberg afgive forklaring i sagen.

Artiklen er opdateret klokken 17.40 med skriftligt svar fra Inger Støjberg (V).