Tidligere rådgiver støtter Støjberg: Hun gav en 'lidt træt accept' af undtagelser fra omstridt instruks

Mark Thorsen, der i ti år arbejdede tæt sammen med Inger Støjberg, deler hendes udlægning om ulovlig instruks.

Inger Støjbergs tidligere særlig rådgiver Mark Thorsen afgav i dag forklaring til den såkaldte Instrukskommission. Han støtter i det store hele Støjbergs forklaring. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

For første gang får offentligheden i dag Mark Thorsens udlægning af, hvordan et forløb i Inger Støjbergs (V) ministerium i 2016 endte med en ulovlig instruks om konsekvent at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Mark Thorsen var ansat i ti år i både Venstre og siden som særlig rådgiver for tidligere udlændingeminister Inger Støjberg.

Støjberg har forklaret, at hun godt nok udadtil gav udtryk for, at parrene konsekvent og uden undtagelse skulle skilles ad, men at hun indadtil godkendte et notat i ministeriet, der gav mulighed for at lave undtagelser. For eksempel hvis parrene ikke boede sammen grundet tvang, eller hvis de havde fælles børn.

Notatets betydning har været undsagt af flere ledende jurister i ministeriet, men Mark Thorsen forklarer i Instrukskommisisonen, at Inger Støjberg modvilligt godkendte, at der kunne ske undtagelser.

- Det var en lidt træt accept. Man trækker på skuldrene og siger: 'så er det sådan, det er'.

Flere udkast vraget af rådgiver

Accepten faldt, dagen før en pressemeddelelse blev udsendt fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet den 9. februar 2016.

Mark Thorsen erkender i Instrukskommissionen, at han vragede flere udkast til pressemeddelelsen fra presseafdelingen som led i sit arbejde, der til dels bestod i kommunikationsrådgivning af ministeren. De blev vraget, fordi de indeholdt undtagelser fra adskillelsen - og det ønskede Thorsen ikke. Han frygtede, at fokus "kom på undtagelserne - og ikke hovedreglen".

Ifølge Thorsen godkendte daværende departementschef Uffe Toudal Pedersen, at undtagelserne blev pillet ud, hvilket støttes af forklaringer fra både Inger Støjberg og departementschefen selv.

En udsendt pressemeddelelse, der på daværende tidspunkt var det eneste skriftlige dokument i offentligheden om sagen og lagde op til at adskille parrene konsekvent - og dermed uden undtagelse. En praksis, der ifølge Folketingets Ombudsmand, der har gransket sagen, var ulovlig - netop fordi der ikke var indskrevet undtagelser, sådan som de vragede udkast lagde op til.

Her er en række af de centrale figurer i sagen foruden Inger Støjberg.

  • Forhenværende direktør for Udlændingestyrelsen Henrik Grunnet forklarede i sidste uge, hvordan hans styrelse begyndte at administrere den ulovlige instruks "med henblik på at få gjort den lovlig".
  • Lykke Sørensen var afdelingschef i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet. Hun forklarede i mandags, at Inger Støjberg blev mundtligt advaret om ulovligheden ved at adskille asylparrene konsekvent.
  • Tidligere departmentschef Uffe Toudal Pedersen forklarede i onsdags, at han godkendte en pressemeddelelse, der undtagelsesfrit adskilte asylpar.
1 / 3

Slagsmål med Udlændingestyrelsen

Den tidligere rådgiver forklarer i Instrukskommissionen, at han allerede to uger inden instruksen udgik, var med ministeren på tur til Bruxelles. Her vendte han ministerens planlagte facebook-opdatering om sagen med chefjurist i ministeriet Lykke Sørensen. Hun godkendte ifølge Mark Thorsen ministerens planlagte opdatering. Noget, som Støjberg også har forklaret, men som er bestridt af Lykke Sørensen selv.

I opdateringen skrev Inger Støjberg, at parrene skulle skilles ad med det samme:

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at barnebrude indkvarteres sammen med deres ægtefæller på danske asylcentre. Det skal stoppes omgående, og det vil jeg omgående meddele Udlændingestyrelsen, skrev hun.

Hvis du vil forstå sagen, kan du se videoen her, der opridser sagen. Artiklen fortsætter efter videoen.

Mark Thorsen husker, at han på daværende tidspunkt var lidt vred, da Udlændingestyrelsen havde meldt sagerne ud til pressen uden hans viden. Siden sagde Styrelsen, at de fastholdt praksis med at indkvartere parrene, hvilket fik Mark Thorsen til tasterne.

- Kæmpe nej. DE skal rette 100 pct. ind efter det, Inger har meldt ud. Færdig. Punktum, skrev Mark Thorsen til pressechefen i ministeriet.

I dag siger Thorsen, at han fortryder, han ikke formulerede sig lidt mere blødt. Thorsen forklarer dog også, at han på det tidspunkt fornemmede, at Udlændingestyrelsen ikke ønskede at gøre, som Støjberg sagde.

- Man fornemmede, at der var en ulyst til at gå ud og skille de her par ad, fordi det forudsigeligt ville give en ”tummel”, når de skulle gøre det, siger han.

Frit slag i bolledejen eller ej

I ugerne herefter skiftede embedsfolkenes forklaring om, hvorvidt alle de mindreårige asylpar kunne adskilles, fortæller Thorsen. Først var der "frit slag i bolledejen" - Inger Støjberg kunne som udlændingeminister selv bestemme, lige hvad hun ville.

Siden var der et ønske om, at der skulle være en mulighed for undtagelser af "politiske hensyn," ifølge Thorsen. Det skulle imødekomme et ønske fra embedsværket, såfremt der kom en sag, der var "åbenlyst urimelig".

Men op til udsendelsen af instruksen skiftede embedsværket vurdering. Nu kunne parrene ikke adskilles konsekvent, fortæller Mark Thorsen.

- Vi spørger ind til, om det er den stikfaste konklusion. ”Er det jeres endelige svar," som man vil sige i "Hvem vil være millionær?". Svaret tilbage er, at det er det, siger han.

Herefter gik den undtagelsesfri pressemeddelelse ud.

Du kan se, hvordan sagen har udviklet sig i tidslinjen herunder.

Instrukskommissionen ventes at komme med en redegørelse i sagen til vinter. Herefter er det op til Folketinget at afgøre, hvorvidt sagen skal have konsekvenser for Inger Støjberg.