Vidne i asylsag: Blev bedt om at adskille par uden undtagelser

Vicedirektør i Udlændingestyrelsen blev ifølge eget udsagn bedt om at adskille alle asylpar uden undtagelser.

Tidligere vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum ankommer til afhøring i Instrukskommissionen i Retten på Frederiksberg. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Et opkald i februar 2016 er blevet centralt i forståelsen af, hvad der skete, da Udlændingestyrelsen begyndte at adskille asylpar, hvor den ene er mindreårig.

Tidligere vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum vidner torsdag om, at hun telefonisk fik besked på at adskille alle par uden undtagelse. Det er siden slået fast, at det er ulovligt.

- Der bliver svaret, at der er ikke andet end den her pressemeddelelse, så vi skal gå i gang med at adskille, siger hun i Instrukskommissionen.

Ingen undtagelser

I pressemeddelelsen fra samme dag 10. februar 2016 stod der, at alle par skulle adskilles uden undtagelse, hvilket ikke er lovligt. Da der tilsyneladende ikke blev udsendt andet end pressemeddelelsen, kom den til at fungere som en instruks.

Den blev fulgt op af et opkald, hvor Lene Vejrum klart afviser, at hun blev gjort opmærksom på, at der kunne være undtagelser.

Hun uddyber, at hun bad om yderligere retningslinjer under samtalen, hvor hun var "presset". Skriftlige spor bekræfter, at styrelsen ifølge interne mails løbende bad ministeriet om yderligere retningslinjer.

Har afgivet en anden forklaring

Telefonopkaldet kom fra ministeriet i form af afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen, der dog har givet en noget anden forklaring.

Da hun blev afhørt, afviste hun at have bedt styrelsen adskille alle par uden undtagelser.

Opkaldet var en opfølgning på pressemeddelelsen, hvor daværende udlændingeminister Inger Støjberg (V) havde presset på for, at der skulle stå, at alle par skulle adskilles.

Hun mener, at en pressemeddelelse er en politisk tilkendegivelse og ikke behøver at være fuldstændig juridisk korrekt. Det har Folketingets Ombudsmand dog fastslået, at de skal være.

Daværende departementschef Uffe Toudal Pedersen har sagt, at han efter hårdt pres gik med til at udsende pressemeddelelsen.

Udarbejdede notat over samtalen en måned senere

Over en måned efter opkaldet udarbejdede jurist Lene Vejrum et notat over samtalen.

Den udlægning af samtalen har ministeriet og Inger Støjberg bekræftet i et skriftligt svar til Folketinget i 2017.

Heri står, at ingen par med mindreårige under 18 år må bo sammen på asylcentrene, og at de straks skulle skilles ad, også selv om de havde fælles børn.

Men Line Skytte Mørk Hansen hævdede under sin afhøring, at hun i telefonopkaldet havde gjort særskilt opmærksom på, at loven skulle følges.

- Jeg kunne aldrig drømme om at ringe ud og sige, at nogen skulle gøre noget ulovligt, det ville være absurd, sagde Line Skytte Mørk Hansen og uddybede, at det er "endnu mere absurd", hvis Lene Vejrum ikke sagde fra, hvis hun blev bedt om at gøre noget ulovligt.

Ikke kendskab til endeligt notat

Torsdag uddyber Lene Vejrum i øvrigt, at hun ikke har kendskab til, at et tidligere omtalt endeligt notat, som Støjberg kalder "helt centralt", er blevet delt med styrelsen.

Line Skytte Mørk Hansen vidnede dog om, at hun læste op fra notatet under telefonsamtalen.

Lene Vejrum beretter desuden, at styrelsen i starten adskilte de par, hvor det ikke var juridisk vanskeligt, hvis de blev skilt ad.

- Det var vores opfattelse, at de her adskillelser var juridisk holdbare, siger hun.

/ritzau/

Opdateret med flere detaljer.