Forening råber op: Hver dag truer og tæsker banderne de hjemløse i Odense

Nicolai Hansen, som blev afpresset af Black Army, er langt fra det eneste offer, siger Projekt Husvild.

Nicolai Hansen er blandt de få, som har turde stå frem. Men Projekt Husvild vurderer, at det sker for fire til fem andre hjemløse hver dag i Odense. (Foto: © Thomas Dinsen)

Nicolai Hansen blev tæsket og slæbt igennem Nørregade i Odense centrum. Mange så på, men ingen gjorde noget.

Sådan beskriver Projekt Husvild den decemberdag, hvor Nicolai Hansen blev afpresset og røvet af to medlemmer fra Black Army.

De to mænd på 19 og 22 år blev dømt i Retten i Odense i går.

Men det er langt fra et enestående tilfælde, fortæller stifter af Projekt Husvild, Isabella Mittelstein.

- Det sker dagligt i det her miljø. Dem, der er blevet clean, bliver tvunget til at sælge stoffer, forklarer hun og vurderer, at banderne er voldelige over for fire til fem hjemløse i Odense hver eneste dag.

- Hun blev voldtaget, fordi hun ikke ville sælge

Ifølge Isabella Mittelstein blev en kvinde voldtaget i sidste uge, fordi hun ikke ville sælge stoffer for den lokale bande. Hun tog derefter kontakt til Projekt Husvild, men som mange andre, turde hun ikke anmelde det.

- De tør jo ikke at stå frem. Jeg forstår godt, at de er bange, siger Isabella Mittelstein, som selv er blevet chikaneret og forfulgt, fordi hun hjalp Nicolai Hansen efter overfaldet.

- Det har været hårdt, men jeg ved, det er det rigtige, jeg har gjort, fortæller Nicolai Hansen, som gik til politiet, da han var blevet tæsket og afpresset af bandemedlemmer fra Black Army. (Foto: © Thomas Dinsen)

Hun er ikke i tvivl om, at den gentagende vold og trusler er banderelaterede. Derfor er hjemløsemiljøet i Odense også hårdere end i resten af landet.

Hun har selv været gadehjemløs i København og siger, at det ikke kan sammenlignes med, hvad hjemløse og udsatte i Odense bliver presset til hver dag.

Derfor er hun glad for, at Nicolai Hansen turde gå til politiet, og at retten efterfølgende dømt de to bandemedlemmer med hårde fængselsstraffe.

- Jeg er sikker på, at folk nu ser, at det nytter noget at melde det, men det kræver stadig meget psykisk af dem, forklarer hun.

Hun opfordrer politikerne til at tænke mindre i bandepakker og mere i løsninger, som kan sikre dem, som det gang på gang går ud over:

- Man bliver nødt til at se på en pakke, hvor man hjælper ofrene og vidnerne og sikre deres sikkerhed.

- Stå frem, så de kan straffes

Odense Kommune bekræfter, at byens gademiljø er hårdt, og at de derfor tilbyder væresteder og "helle-steder", hvor de hjemløse ikke bliver fanget alene.

- Vi mener selvfølgelig ikke, at de udsatte skal udsættes for de her ting, forklarer kommunens boligstrategiske konsulent, Tom Rønning.

Han håber, at alle odenseanere vil kontakte politiet, hvis de ser eller oplever noget.

- Det er vigtigt, at man står frem som Nicolai, så vi kan få straffet de mennesker, der laver de her forfærdelige ting, siger han.

Tidligere i år blev tre medlemmer af Black Army dømt for at have afpresset tatovørforretninger i Odense.