- Hello, I am calling you from Microsoft Technical Support.
Sådan lyder det ofte, når en hacker ringer og forsøger at snyde endnu en person for penge, fordi de hævder, at der er problemer med computeren.
Henrik Bolding Frank fra Odense er en af dem, som blev ringet af op af "Juliana", som udgav sig for at være fra Microsoft Technical Support. Men Henrik Bolding Frank læser til softwareingeniør på Syddansk Universitet, så han fattede hurtigt mistanke. Han bad Juliana om at ringe op igen en time senere, og på den time satte han en virtuel computer op på sin egen computer.
Henrik optog samtalen på telefonen og filmede sin skærm, imens såkaldte "Juliana" hackede hans virtuelle computer.
- Mange på min venneliste kunne godt falde i fælden, så jeg gjorde det for at advare dem, og fordi jeg var nysgerrig efter at se, hvordan det foregik, forklarer Henrik Bolding Frank.
Efterfølgende lagde Henrik videoen på Youtube og Facebook, hvor den er blevet delt af flere i hans netværk.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a59f9e598a11f9f056c8efc03
På de tyve minutter telefonsamtalen foregår, forsøger hackeren at komme ind i Henriks computer ved at guide ham til at gøre ting på sin computer, som kan spærre hans egen adgang til computeren.
- Hun låser mig først ude af den, og jeg kan selvfølgelig se med fra sidelinjen, og planen var, at jeg skulle have betalt for at få adgang til mine data igen, fortæller Henrik.
Men da der kun foregik en hacking af Henrik Bolding Franks virtuelle computer, kunne han afbryde forløbet til hackerens store forbløffelse. Hun slutter af med at bande af Henrik Bolding Frank, fordi hun bliver klar over, at han har afsløret dem.
- Jeg havde det ret sjovt, da det var overstået, fortæller han.
Henrik Bolding Frank havde nemt ved at gennemskue hackeren, men andre kan måske blive forledt til at give personlige oplysninger til hackerne.
- I ni ud af ti tilfælde er det mennesket, der sidder bag ved tasterne, som de går efter, for der sker ikke noget ved, at de ringer til dig. Det er sjældent, at de kan komme ind i din computer, forklarer Henrik Bolding Frank, som siger, at det bedste man kan gøre, er at lægge røret på, hvis man bliver mistænksom.
Efterfølgende har Henrik Bolding Frank lagt videoen på Youtube og delt den på Facebook, hvor den er blevet delt i hans netværk.
Godt råd: Få lavet en backup
Konsulenthuset Pwc har de seneste år udgivet analyser, der forklarer, hvordan hackerne rammer Danmark.
- Et af de store chokerende tal var, at 67 procent har været udsat for de her phishing angreb, siger Mads Nørgaard Madsen, der beskæftiger sig med cybercrime og it-sikkerhed hos Pwc.
Måden, det typisk foregår på, er, at man modtager en mail med et link, og hvis man trykker på linket, bliver dine data krypteret og låst. Du skal betale en løsesum for at få dine egne data igen, og det er ligegyldigt, om du er virksomhed eller privatperson.
Derfor opfordrer Mads Nørgaard Madsen til at holde computeren opdateret.
- Det er vigtigt at få opdateret alle sine systemer og programmer på sin maskine og få lavet en backup af sine data adskilt fra sin computer, så de kriminelle ikke kan ødelægge backup'en, opfordrer Mads Nørgaard Madsen.