I fremtiden flyver droner med hjertestartere

Et fynsk projekt skal få droner til at flyve med hjertestartere til yderområder.

I 2019 kan droner flyve til yderområder med hjertestartere og komme langt hurtigere frem end i dag. Dermed kan dronerne være med til at redde liv for beboerne. (Foto: BOBBY YIP/Scanpix 2016) (Foto: © Bobby Yip, Scanpix)

Hvis du får hjertestop, kan en drone med en hjertestarter måske være årsagen til, at dit liv bliver reddet i fremtiden.

Som de første i Danmark vil De Nordfynske Hjertestarterforeninger i samarbejde med Syddansk Universitets Dronecenter udvikle en drone, der kan flyve med hjertestartere. Allerede fra næste år begynder de første flyvninger på Nordfyn.

- Vi håber, at vi kan få lov at køre test i hele 2018. I bedste fald kan vi være klar til andre yderområder i begyndelsen af 2019, fortæller formand for De Nordfynske Hjertestarterforeninger, Flemming Sørensen.

Ifølge Flemming Sørensen er det især yderområderne, der skal fokuseres på, når hjælpen skal hurtigt frem.

- Det kan være små øer eller små holme, hvor folk ikke har råd til at købe en selv - og så kan vi sende en drone ud med en hjertestarter til dem, forklarer Flemming Sørensen.

Dronerne kan dog kun flyve med hjertestartere på de områder, hvor der er mobildækning.

Til at begynde med vil dronerne med hjertestartere blive testet af en række kandidatstuderende, der studerer droneteknologi på Syddansk Universitet. Dronerne vil blive testet på golfbaner og andre tilgængelige områder, hvor det er let for dronerne at flyve.

Studerende fra Syddansk Universitet tester droner, der flyver med hjertestartere. Testområdet er her i begyndelsen golfbaner og andre åbne områder, hvor dronerne nemt kan flyve uden for mange forhindringer. (Foto: © Syddansk Universitet)

- Vi arbejder på at have pålidelige droner, der kan flyve autonomt, fortæller Ulrik Pagh Schultz, der er lektor ved Syddansk Universitets dronecenter.

Der skal en del teknologisk - og lovgivningsmæssigt arbejde til, før dronerne kan komme i luften og redde liv. Men når dronerne er udviklet tilstrækkeligt, vil de være en stor fordel.

- Dronerne kan bringe hjertestarteren ud ekstremt hurtigt i forhold til, hvad der ellers kan lade sig gøre, forklarer Ulrik Schultz.

Selv om droneteknologien udvikler sig hurtigt, vil det formentlig først på lang sigt blive udbredt til større områder af Danmark, fordi dronerne skal være pålidelige nok.

- Vi er mere end fem år ude i fremtiden, før vi kan dække hele Fyn, men med den udvikling vi ser nu her, er der en pæn chance for, at vi kan det inden for ti år, siger Ulrik Schultz.