Ældreboom: Andelen af ældre borgere vokser

Der er stor forskel på, hvor meget andelen af borgere over 67 år er vokset i kommunerne i hovedstadsområdet.

Flere kommuner i hovedstadsområdet har markant flere ældre borgere end gennemsnittet. Det gælder for eksempel Gribskov og Helsingør. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Andelen af ældre borgere vokser, men der er stor forskel fra kommune til kommune i hovedstadsområdet, viser tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

For mens gruppen af ældre borgere i København igennem de seneste ti år er skrumpet i forhold til kommunens samlede befolkning, er andelen af ældre steget voldsomt i Helsingør, Fredensborg og Greve Kommune. Her er det hver 6. borger, der er over 67 år, mens det for ti år siden gjaldt hver 10.

Og de mange ældre kan mærkes på økonomien siger borgmester i Greve Kommune, Pernille Bechmann (V):

- Når flere skal have hjemmehjælp, og vi skal bygge plejehjem, koster det jo penge. Konkret er vi ved at se på, om Greve Kommune har brug for et nyt plejehjem, siger hun.

Kommunerne med flest ældre bliver hjulpet økonomisk igennem den kommunale udligningsordning. Men den mærker de ikke meget til i Greve, siger Pernille Bechmann:

- Udligningen kompenserer ikke for, at vi har en øget andel af borgere, der har brug for vores serviceudgifter.

Samtidig med de økonomiske udfordringer er der også flere fordele ved, at der bliver flere ældre i Greve.

- Vi har et kæmpe frivilligt netværk, blandt andet som cykelvenner og på flygtningeområdet, hvor de ældre træder til, siger Pernille Bechmann.

På landsplan er 16,8 procent af danskerne over 67 år, hvilket svarer til hvert sjette.