December betyder som altid kalenderlys, juledekorationer og adventslys. Men når vi tænder for hyggen i julemåneden, så glemmer vi desværre alt for tit faren ved de levende lys.
Det tyder tal fra Beredskabsstyrelsen i hvert fald på.
I december 2015 rykkede Region Hovedstadens brandmænd ud til 116 brande, mens det tal i 2016 steg til 144. Altså 24 procent flere brande.
Og det er bekymrende, lyder det fra Mads Dalgaard, der er seniorberedskabsmester ved Beredskabsstyrelsen.
- Der skal være så få brande som muligt, så vi tager det altid alvorligt, når der er en stigning, siger han.
Mads Dalgaard peger på, at folk skal være bedre til at bruge deres sunde fornuft, når de har levende lys tændt.
- Vi skal være mere opmærksomme i vores eget hjem. Gå aldrig fra et tændt lys, og sæt det ikke tæt ved et gardin. Og særligt når det drejer sig om juledekorationer. Det er meget hyggeligt med gran, men det er også farligt, forklarer han.
Domea, der står for driften af almene boliger, kan nikke genkendende til stigningen af brande i december måned. Her peger man på, at folk fra år til år glemmer, hvad man skal være opmærksom på ved levende lys.
Derfor har selskabet forsøgt sig med en informationskampagne til beboerne for at gøre opmærksom på, hvad man skal passe på, når man tænder stearinlys i december. Alligevel er antallet af brande altså steget i december 2016.
Men det betyder ikke, at informationerne ikke hjælper, understreger Preben Christensen, der er seniorkonsulent hos Domea.
- Der skal være endnu mere information. Og det er en lang proces at få folk til at tænke over faren ved levende lys. Det er ikke noget man bare lige ændrer på et halvt år, siger han.