Fødevarekontrollen glæder til at komme i gang med ny lov

Det er særligt muligheden for midlertidigt at lukke virksomheder, der vil virke.

Der skal skrappere midler i brug end smileyer over for nogle virksomheder. (Foto: © Brian Bergmann, Scanpix)

Det skal være slut med virksomheder, der ikke overholder reglerne, når der håndteres fødevarer.

I hvert fald hvis det står til Esben Lunde Larsen (V), der vil give fødevarekontrollen nye værktøjer, heriblandt større bøder og muligheden for at lukke en virksomhed midlertidigt.

Det skriver Jyllands-Posten.

Loven skal være med til at forhindre, at der i fremtiden kan være butikker og virksomheder, der ikke vil overholde loven, og som ikke reagerer på både bøder og sure smileyer.

Eksempelvis kan der i Københavns Nordvestkvarter findes en dagligvarebutik, der har fået 42 sure smileyer.

Forslaget møder positiv opbakning fra dem, der til dagligt kontrollerer. Det er særligt forslaget om midlertidigt at kunne lukke virksomheder, der bliver vil blive brugbart. Nogle virksomheder ignorer nemlig bøderne og undlader at betale dem.

- Det, vi har set, er, at nogle virksomheder konsekvent lader være med at betale bøderne og derefter går konkurs. Så der vil muligheden for at lukke virksomhederne have en stor effekt, siger Søren Kristensen, efterforsker i Fødevarekontrollens rejsehold.

Ifølge Søren Kristensen er det også pengepungen, man skal ramme virksomhederne på. For selvom bøderne ikke bliver betalt, så kan en midlertidig lukning være meget dyr.

- Dem, der snyder, gør det for penge. Så hvis vi kan tage en dags omsætning fra dem, så er det væsentligt kraftigere end at give dem en bøde på 10.000 kroner, hvis de omsætter for 40-70.000 kroner om dagen, fortæller han.

Rotter i bageriet

I sin tid har han oplevet mange forskellige former for snyd og bred fortolkning af reglerne. I størstedelen af tilfældene drejer det sig om, at virksomheder ikke har orden i papirerne, hvor der har været ulovlig import eller ikke er blevet betalt afgifter. Det kan også være problemer med hygiejnen eller dårlig rengøring.

Selvom det meste, han kommer ud til, er relativt harmløst, så kan han huske et bageri, hvor rotterne fik frit spil.

- De værste typer virksomheder er dem, hvor der er rotter. Rotterne kommer jo fra kloakkerne og løber rundt på køkkenbordene. Der har jeg været på bagerier og lagre, hvor rotterne har løbet rundt på mad, der har været sat til salg, fortæller Søren Kristensen.

En sådan virksomhed vil dog blive lukket, fordi der er en reel risiko for, at man bliver syg, forsikrer han.