Det skulle forbedre sikkerheden for de ansatte at holde kontanterne ude af butikkerne i aften- og nattetimerne.
Derfor har Erhvervsminister Brian Mikkelsen givet butikkerne lov til at ansøge Finanstilsynet om at droppe kontanterne om aftenen mellem 20:00-06:00.
Indtil nu har fem Rema 1000-butikker, alle sammen i hovedstadsområdet, søgt om tilladelse hos finanstilsynet om at blive kontantløse i det tidsrum.
Rema 1000 har ikke ønsket at uddybe, hvorfor de fem butikker har søgt om at blive kontantløse i aften og nattetimerne.
Men i Dansk Erhverv, der er brancheorganisation for detailhandlen, ser man store fordele ved, at butikkerne ikke har kontanter liggende.
- Det mindsker risikoen for røverier ude i butikkerne, at der ikke længere er kontanter tilstede. Derudover så er risikoen for svind, altså fejl i forbindelse med håndtering af kontanter, elimineret i og med at tingene kommer til at køre elektronisk, siger Henrik Hyltoft, der er markedsdirektør i Dansk Erhverv.
Men ingen af butikkerne i de to store supermarkedssammenslutninger Coop og Dansk Supermarked har søgt om at få pengene ud af kasseapparaterne i aftentimerne. Og det er der ifølge Dansk Supermarked en klar årsag til. Sikkerheden fungerer nemlig godt i Netto, Bilka og Føtex, fordi mange har det system, der hedder "Safe-pay".
- Det er et system, der gør, at der ikke ligger penge i butikkerne, så vi kan både imødekomme kundernes behov, men samtidig sørge for at der ikke er penge, man kan komme og tage, siger kommunikationskonsulent i Dansk Supermarked Group, Kasper Reggelsen.
Heller ikke Coop-butikkerne Fakta, Kvickly og SuperBrugsen har man søgt om at få kontantløse butikker. Men man er dog glad for at have muligheden, siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen.
- Hvis vi ser, at der er en butik, der bliver udsat for røveri, og vi har brugt alle andre midler i form af kameraovervågning og andre ting, så vil vi meget gerne have muligheden for at gøre dem kontantløse, siger Jens Juul Nielsen. Det overrasker ikke Henrik Hyltoft i Dansk Erhverv, at butikkerne i Coop og Dansk Supermarked ikke har søgt om at blive kontantløse i aften- og nattetimerne, for det er en langsom proces, som både butikker og kunder skal vænne sig til.
- Vi forventer ikke, at Danmark bliver et kontantfrit samfund i løbet af et år eller to. Vi forventer, at danskerne stille og roligt tager de her løsninger til sig, siger han.