Ingen penge i kassen: Fem butikker vil være kontantløse om aftenen

Fem butikker har ansøgt Finanstilsynet om at blive kontantløse, efter at en ny lov har gjort det muligt.

Betalingen skal enten foregå med Dankort eller via MobilePay, når butikkerne bliver kontantløse. (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2017) (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Det skulle forbedre sikkerheden for de ansatte at holde kontanterne ude af butikkerne i aften- og nattetimerne.

Derfor har Erhvervsminister Brian Mikkelsen givet butikkerne lov til at ansøge Finanstilsynet om at droppe kontanterne om aftenen mellem 20:00-06:00.

Indtil nu har fem Rema 1000-butikker, alle sammen i hovedstadsområdet, søgt om tilladelse hos finanstilsynet om at blive kontantløse i det tidsrum.

Rema 1000 har ikke ønsket at uddybe, hvorfor de fem butikker har søgt om at blive kontantløse i aften og nattetimerne.

Men i Dansk Erhverv, der er brancheorganisation for detailhandlen, ser man store fordele ved, at butikkerne ikke har kontanter liggende.

- Det mindsker risikoen for røverier ude i butikkerne, at der ikke længere er kontanter tilstede. Derudover så er risikoen for svind, altså fejl i forbindelse med håndtering af kontanter, elimineret i og med at tingene kommer til at køre elektronisk, siger Henrik Hyltoft, der er markedsdirektør i Dansk Erhverv.

Men ingen af butikkerne i de to store supermarkedssammenslutninger Coop og Dansk Supermarked har søgt om at få pengene ud af kasseapparaterne i aftentimerne. Og det er der ifølge Dansk Supermarked en klar årsag til. Sikkerheden fungerer nemlig godt i Netto, Bilka og Føtex, fordi mange har det system, der hedder "Safe-pay".

- Det er et system, der gør, at der ikke ligger penge i butikkerne, så vi kan både imødekomme kundernes behov, men samtidig sørge for at der ikke er penge, man kan komme og tage, siger kommunikationskonsulent i Dansk Supermarked Group, Kasper Reggelsen.

Heller ikke Coop-butikkerne Fakta, Kvickly og SuperBrugsen har man søgt om at få kontantløse butikker. Men man er dog glad for at have muligheden, siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

- Hvis vi ser, at der er en butik, der bliver udsat for røveri, og vi har brugt alle andre midler i form af kameraovervågning og andre ting, så vil vi meget gerne have muligheden for at gøre dem kontantløse, siger Jens Juul Nielsen. Det overrasker ikke Henrik Hyltoft i Dansk Erhverv, at butikkerne i Coop og Dansk Supermarked ikke har søgt om at blive kontantløse i aften- og nattetimerne, for det er en langsom proces, som både butikker og kunder skal vænne sig til.

- Vi forventer ikke, at Danmark bliver et kontantfrit samfund i løbet af et år eller to. Vi forventer, at danskerne stille og roligt tager de her løsninger til sig, siger han.