Koster 600 liv om året: Kommuner forebygger faldulykker blandt ældre

Flere kommuner arbejder systematisk og målrettet for at minimere risikoen for faldulykker blandt ældre borgere.

Når synet svækkes og balancen svigter, stiger risikoen for at falde. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

Operation, genoptræning og frygten for, at det sker igen. Selv et harmløst fald kan få store konsekvenser, når det er en ældre krop, der slår sig. Og det har fået flere kommuner til at arbejde fokuseret med at forebygge faldulykker blandt ældre borgere.

Det gælder blandt andet Frederiksberg Kommune, hvor en såkaldt faldkonsulent står i spidsen for indsatsen mod faldulykker. Når en borger er faldet, rykker hun inden for syv dage ud og laver en faldudredning for at finde årsagen til faldet.

- Ofte er det relativt simple ting, der kan gøres, for eksempel at der tages hånd om løse ledninger eller et vådt badeværelsesgulv. Det kan også være, at borgeren er svimmel på grund af blodtrykket, og der skal styr på det, siger faldkonsulent i Frederiksberg Hanne Skov.

I Lejre Kommune inddeler man ældre borgere i rød, gul og grøn kategori efter hvor stor risiko der er for, at de falder. Det giver sundhedspersonalet overblik over, hvem der kræver ekstra hjælp, siger gruppeleder for sygeplejerskerne Kristina Jensen.

- Så ved man, når man kommer ind i en ny vagt, at man for eksempel skal sætte sig ind i en handleplan, der er lagt. Det gør, at vi kan arbejde systematisk med det.

I Ballerup Kommune laver man handleplaner hver gang kommunens personale bliver bekendt med, at en borger er faldet. Den kan både indeholde træning og vejledning, siger fysioterapeut Susanne Danielsen.

- Det kan være balancetræning eller styrketræning, men det kan også være, at det handler om nogle ernæringsmæssige spørgsmål, og der skal en diætist indover. Og så kan det også være, der skal ske nogle ændringer i hjemmet.

Forebyggelse virker

Der er langt fra alle kommuner, der arbejder systematisk med faldforebyggelse, siger lektor på sygeplejeuddannelsen på Professionshøjskolen Metropol Lotte Evron, der har skrevet en ph.d. og faldulykker blandt ældre.

- Der er stor forskel, nogle har arbejdet systematisk med det i 10 år, og andre er knap nok begyndt.

Men det giver god mening at bruge ressourcer på forebyggelse, påpeger hun.

- Man kan ikke forebygge alle fald, men man kan forebygge cirka halvtreds procent, og noget tyder på, at man kan forebygge endnu mere.

Hvert år dør 600 danskere over 65 år efter de er faldet, mens 13.000 ældre danskere bliver indlagt efter en faldulykke, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.