Operationer udskydes på stribe: Privathospitaler melder sig klar til at hjælpe

Det store antal coronaindlagte lægger fortsat pres på flere hospitaler.

Det er blandt andet hofteoperationer, knæoperationer og brokoperationer, der lige nu bliver aflyst. Her er det en operation på Gentofte Sygehus. Arkivfoto. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

De seneste uger har tusindvis af patienter fået et opkald eller en mail fra hospitalet om, at deres operation er aflyst og udskudt måneder eller år ud i fremtiden.

Aflysningerne sker for at frigøre personale og sengepladser til coronapatienter.

Region Hovedstaden er og har været den hårdest ramte region målt på antal indlagte med covid-19. Derfor meddelte regionen ved årsskiftet, at det var nødvendigt at forlænge aflysningerne af ikke livstruende operationer frem til den 25. januar.

Men nu melder flere privathospitaler sig klar til at tage imod nogle af de mange patienter, der ellers fik rykket eller aflyst operationer.

Det gælder blandt andet hos privathospitalskæden Aleris-Hamlet, der har afdelinger flere steder i landet.

- Vi har ledig kapacitet i hele landet - også i Region Hovedstaden, og vi har i sidste uge taget initiativ til en dialog med regionerne om, hvordan vi bedst undgår, at store pukler af patienter må vente unødigt på operation, siger administrerende direktør Michael Gram Kirkegaard.

Privathospitalet kan blandt andet hjælpe inden for ortopædkirurgi, mave-tarm-kirurgi og kardiologi, fortæller Michael Gram Kirkegaard.

Også privathospitalerne Søernes Privathospital på Frederiksberg og Acure i Lyngby er klar til at tage imod patienter fra regionens hospitaler.

Sådan ser kurven over indlagte ud lige nu:

Region: Privathospitaler kan få vigtig betydning

Hos Region Hovedstaden er man glad for udmeldingen fra privathospitalerne.

Regionen er lige nu den region i landet som oplever størst pres på sygehusene, hvor 440 af de 859 indlagte med corona, ligger på en af regionens covid-19-afdelinger.

Derfor kan privathospitalerne også få en vigtig betydning i arbejdet med at få puklen af udskudte operationer ned, fortæller Line Ervolder, der er midlertidig formand for regionens sundhedsvalg (K).

- Vi vil for alt i verden undgå, at der er kommer for meget kø, for det slider på alle parter. Så hvis privathospitalerne kan hjælpe os med det, vil vi vældig gerne indgå i det samarbejde, og det gør vi også, siger Line Ervolder.

Region Hovedstaden er dog stadig tilbageholdende med henvisning til de private hospitaler, fordi mange læger og sygeplejersker, der arbejder på privathospitalerne også arbejder på regionens hospitaler. Og der er brug for dem på coronaafsnittene.

- Vi har brug for det ekstra personale til at passe coronapatienter. Og det har betydet, at vi har måtte trække personale derover fra andre steder, siger Line Ervolder som peger på, at regionen lige nu har 1000 sygeplejersker og læger som enten er syge eller er hjemsendt på grund af corona.

Hos Aleris-Hamlet og administrerende direktør Michael Gram Kirkegaard, kan man godt forstå den bekymring, men:

- Det er vigtigt at huske, at vi på nuværende tidspunkt har ledig kapacitet med den fastansatte medarbejderstab, som vi allerede har nu, siger han.