- I bedste fald går man med en utryghed længere end nødvendigt, i værste fald kommer det til at udskyde behandlingen og forværre et sygdomsforløb.
Sådan lyder det fra Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter.
Hendes reaktion kommer, efter at Sundhedsdatastyrelsens tal fra det seneste kvartal viser, at kun 51 procent af patienterne med fysiske sygdomme i Region Hovedstaden blev udredt inden for de 30 dage, som de har ret til.
For børn og unge under 18 år med psykiske sygdomme er tallet 65 procent.
Regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), erkender, at ventetiderne langtfra er tilfredsstillende.
- Jeg er bestemt ikke tilfreds med de her tal. Der skal være tryghed om, at man kan blive udredt hurtigt, hvis man har en mistanke om, at man er alvorligt syg, siger hun.
Derfor har Region Hovedstaden nedsat en taskforce, der skal afdække, hvad der kan gøres for at sikre en hurtigere udredning af borgerne. Derudover bliver der også oprettet såkaldte garantiafdelinger.
- Vi laver nu garantiafdelinger, hvor afdelingerne får et reelt ansvar for at sikre, at udrednings- og behandlingsretten bliver overholdt i det område, man opererer eller behandler på, siger Sophie Hæstorp Andersen.
V: Beløn dem, der overholder garantierne
Martin Geertsen, der er medlem af regionsrådet for Venstre, er glad for, at der nu er blevet oprettet en taskforce, der skal tage hånd om ventetiderne.
Han så dog gerne, at man også brugte økonomiske incitamenter i forsøget på at nedbringe ventetiderne.
- Jeg kunne godt tænke mig at tage nogle af de mange penge, vi bruger på bureaukrati, og bruge dem på at belønne de afdelinger, der kan leve op til udredningsgarantien, siger han.
Den idé bliver dog afvist af Sophie Hæstorp Andersen.
- Jeg tror, at man skal tænke sig rigtig godt om, inden man belønner afdelinger for udelukkende at have fokus på udredning og behandling. Vi kan risikere, at de sætter akutte patienter til side, mener hun.
Hos Danske Patienter har Annette Wandel svært ved at afgøre, om regionens tiltag er tilstrækkelige, men hun er glad for, at politikerne nu har fokus på problemet.
- Jeg hæfter mig ved, at regionen har reageret hurtigt og sætter intensivt ind, og det er klart, at man skal følge problemet tæt nu, siger hun.
Foruden en taskforce og garantiafdelinger har budgetforligkredsen for budget 2017 besluttet at bruge 50 millioner kroner på at udvide antallet af undersøgelser og behandlinger.