S og SF går til minister om propfyldte klasser: Det er ikke godt nok

Mere end hvert tredje gymnasium i hovedstadsområdet bryder klasseloft, viser stikprøve.

I nogle gymnasieklasser er der op mod 35 elever, og det er alt for mange, mener S og SF. Arkivfoto (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Det nytter ikke noget, at gymnasierne fylder flere end de tilladte 28 elever i klasserne.

Det mener Socialdemokratiet og SF, som reagerer på en stikprøve, som DR København har foretaget.

Her fremgår det, at 24 ud af 60 gymnasier i hovedstadsområdet har en eller flere årgange med mere end 28 elever i gennemsnit per klasse, og dermed bryder de det såkaldte klasseloft.

Det rammer eleverne, når så mange gymnasier overskrider det maksimale elevantal, mener SF’s undervisningsordfører, Jacob Mark.

- Klasseloftet skulle jo netop sikre, at der var tid til, at man kunne nå rundt til den enkelte elev, at der ikke var elever, der skulle sidde i vindueskarmene, og at vi kunne sikre, at eleverne blev så dygtige som muligt, siger han.

- Men når man ikke overholder loftet, går det ud over eleverne, og det er ikke godt nok, siger han.

Han får opbakning af Annette Lind, der er undervisningsordfører for Socialdemokratiet.

Sammen vil de nu gå til undervisningsminister Merete Riisager (LA) og bede om en forklaring.

- Det er et alt for stort tal. Vi er nødt til at spørge ministeren, om hun synes, at det er i orden, siger Annette Lind.

Ifølge Jacob Mark bør det have konsekvenser, når gymnasierne ikke overholder lovgivningen.

- Jeg vil anbefale ministeren, at man laver en task force eller nedsætter en gruppe, som sørger for, at de gymnasier, der ikke overholder reglerne, bliver ringet op på stedet og får at vide, at ’det skal I altså overholde, ellers må vi trække jer i tilskuddet’, siger Jacob Mark.

Rektorer: Naturligt når vi skal spare

Ifølge Gymnasieskolernes Rektorforening er de mange elever i klasserne en naturlig udvikling, når skolerne skal spare to procent om året, sådan som regeringen har besluttet.

Men spørger man Venstres ungdomsuddannelsesordfører, Anni Mathiesen, er det for nemt bare at skyde skylden på regeringen.

- Det er en ledelsesopgave at få tingene til at hænge sammen, og det gælder uanset, om man skal finde besparelser, eller hvordan man skal få klasserne til at hænge sammen og dermed overholde reglerne om klasseloftet, siger hun.

Undervisningsminister Merete Riisager er godt klar over problematikken, understreger hun i et skriftligt svar til DR.

- Vi har netop i november sat gang i en evaluering af klasseloftet på gymnasierne for at få undersøgt udfordringer og problemer i dybden. DR s rundspørge understreger, at sådan en evaluering er nødvendig, skriver hun.