Firmaet Tagtomat, som arbejder med at "forgrønne" byer, har beklædt betonklodser ved Rådhuspladsen med bænke, cykelstativer og grønne toppe af planter, og det kan skabe tryghed hos befolkningen.
Terror mod flere europæiske byer har betydet, at der er blevet etableret særlig terrorsikring flere steder i København, blandt andet i form af de såkaldte betongrise på eksempelvis Rådhuspladsen, som skal forhindre terrorister i at brage igennem menneskemængden i lastbiler, som det skete i Nice og Berlin.
Men betonklodserne skaber utryghed og er ikke specielt kønne at se på, men det skal et nyt samarbejde forbedre i en prøveperiode.
Firmaet Tagtomaten tog kontakt til Københavns Kommune med en ide til, hvordan betonklodserne kunne blive en del af byrummet og ikke kun en nødvendig sikring.
- Når jeg har cyklet rundt i byens rum og har set de her klodser, så er jeg på en måde blevet bange for dem. Så det var en ide til at gøre dem mere menneskelige og gøre sådan, at man får lyst til at sætte sig på dem.
- Få noget godt ud af en trist situation, siger Mads Lauritsen fra Tagtomat.
Ifølge psykolog Aurora Veber, så vil det hjælpe forbigående, når betonklodserne ikke konstant minder dem om, at der er en terrortrussel.
- En påmindelse om, at der er fare på færde, påvirker folk på den måde, at de bliver mere overvågende, man kommer til at slappe mindre af og derved hygge sig mindre, end man ellers ville have gjort, fortæller hun og forsætter:
- For hvis der er fred og fordragelighed, så kan man grine og snakke om alt muligt forskelligt, men hvis der er fare på færde, så bliver man mere koncentreret om det.
At man kan hygge sig i byen, er noget som teknik- og miljøudvalget har med i tankerne, når der skal træffes beslutningerne om, hvordan byen skal terrorsikres.
- Den dag, hvor vi når til det punkt, hvor byen ikke længere kan forsætte som by, hvor vi ikke prioriterer byens liv og det, at det er trygt at være i byen, så har vi jo tabt, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).
Og derfor var han også hurtig til, at sige ja til Tagtomat, da de søgte om penge til projektet.
- Da nogen kom og sagde, vi har en ide til, hvordan vi kan få terrorsikringen til at fremstå indbydende og til en del af byens liv og rum, jamen så er det klart, at man skal være tosset som kommune, hvis man ikke siger ja, siger Morten Kabell.
Tagtomat skal passe betonklodsernes beklædning i halvanden måned, og derefter skal der tages stilling til om projektet skal forsætte og udbredes.