Unge speeddater kommunalpolitikere: Er I bare levebrødspolitikere eller hvad?

Stemmeprocenten blandt de unge var lav ved det seneste kommunalvalg, det skal speeddating lave om på.

Signe Madsen og Christopher Røhl fra Radikal Ungdom speeddater til Ungdommens Folkemøde. (Foto: © Marcus Mathiasen Bank DR København)

- Har I kommunalpolitikere nogle klare politiske visioner? Eller er I lidt levebrødspolitikere?

Sådan indleder Signe Madsen speeddatingen med den radikale ungdomspolitiker Christopher Røhl.

Speeddatingen er ét ud af 400 arrangementer til Ungdommens Folkemøde, der løber af stablen i dag og i morgen i Søndermarken på Frederiksberg.

Det er andet år i træk, at op mod 30.000 unge skal diskutere demokratiets tilstand og fremtid ved folkemødet.

Og denne gang er der særligt fokus på én ting; At få de unge til at sætte kryds den 21. november, hvor der er kommunal- og regionrådsvalg.

Ved det seneste kommunalvalg i 2013 stemte kun 57,6 procent af de unge mellem 19-21 år. Den generelle valgdeltagelse var på 71,9 procent.

Og det vil Dansk Ungdoms Fællesråd ændre på. Derfor har de på folkemødet arrangeret speedating i et telt, hvor unge kommunalpolitikere og folkemødets deltagere dater hinanden.

- Vi håber, at det kan nedbryde nogle af de fordomme og bekymringer, vælgerne kan have over for kommunalpolitikere, når de rent faktisk møder os. Og så vil vi minde dem om, at der et kommunalvalg, og at de skal stemme, siger Christopher Røhl fra Radikal Ungdom.

Og speeddatingen ser ud til at have en effekt. I hvert fald på Signe Madsen, der regner med, at hun selv skal stemme.

- Det der med at kigge nogen i øjnene og møde dem én til én, tror jeg godt kan gøre, at man i hvert fald går ned og kigger på stemmesedlen, siger hun.

Man møder ikke mange kommunalpolitikere

Og netop det at møde kommunalpolitikerne er vigtigt, fordi man ikke ser meget til dem i de nationale medier, mener hun.

- Vi ser jo ikke kommunalpolitikerne så meget i tv, som vi gør med Folketingspolitikerne. Og hvis man ikke lige læser den lokale avis, så er det ikke så meget, man er i kontakt med dem, siger hun.

Det er dog ikke kun de unge, der skal oplyses, fortæller Olav Hesseldahl, der er medstifter og indholdschef på folkemødet.

Målet med begivenheden er også at oplyse de ældre politikere og organisationer om de unges agenda, siger han.

- Vi vil også gerne have, at alle de ”voksne” beslutningstagere får at vide, hvad de unge tænker, føler, mærker og drømmer om, siger han.

Blandt de andre deltagere på Ungdommens Folkemøde tæller blandt andet Sex & Samfund, Landbrug & Fødevare og Jødisk Informationscenter.