Vestegnskommuner har knækket koden: Samarbejde gør storrygere røgfri

Et samarbejde mellem læger, apoteker og kommuner får flere til at kvitte cigaretterne.

Får man som ryger et skub i retning mod et rygestopkursus fra tilstrækkeligt mange sider, giver det tilsyneladende pote. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Hvis læger, apotekere og kommuner arbejder sammen, så er der stor chance for, at de rent faktisk kan få storrygere til at lægge nikotinpindene fra sig og blive helt fri for røg.

Det viser erfaringerne fra et rygestopprojekt, som har kørt i ni hovedstadskommuner siden 2015.

Her tilbyder man folk, der ryger mere end 15 cigaretter dagligt, hjælp til at holde op.

Det foregår ved at lægen eller hospitalet henviser til apoteket eller det kommunale sundhedshus, som står for et rygestopforløb. Det lyder måske ikke som hokus pokus, men parterne kan ikke få armene ned over projektets resultater.

Siden starten i 2015 har 1.874 borgere deltaget. 71 procent har gennemført forløbet, og heraf er halvdelen stadig røgfri efter knap seks måneder.

Ifølge Helle Stuart, som er projektleder for indsatsen, er det et særdeles godt resultat.

- Jeg tror ikke, vi har andre forebyggelsestilbud, hvor en så høj procentdel ændrer vaner, efter de har gennemført tilbuddet og holder fast i den vaneændring et halvt år efter, siger hun.

Desuden er det ikke et særlig dyrt projekt, fordi man på hospitalerne og hos den praktiserende læge alligevel er i kontakt med de borgere, det handler om, forklarer hun. Det nye er, at de nu viser folk videre til rygestoprådgivning på de kommunale sundhedscentre og på apotekerne.

- Hospitalerne er for eksempel med til at finde rygerne og gøre dem opmærksomme på, at vi har nogle rigtig gode tilbud ude i kommunerne, siger hun.

Helle Stuart mener, det er på høje tid, at man får systematiseret indsatsen.

- Både de ansatte i kommunerne og personalet på hospitalerne har ikke tidligere været særligt gode til at sælge den gode vare, vi har ude i kommunerne, siger hun og uddyber:

- Erfaringer fra blandt andet England viser, at rygere er mere villige til at gå i gang med et rygestop, hvis de bliver præsenteret for det og får hjælp til at tilmelde sig, siger hun.

Ni kommuner fra hovedstadsområdet deltager i projektet, og foreløbig har 8 af de 9 kommuner valgt at fortsætte projektet også efter 2018, selv om satspuljetilskuddet udløber ved årsskiftet.