Køen til mad- og ølboderne på flere af sommerens musikfestivaler risikerer at blive ekstra lang i år. For det har vist sig at være en kæmpe udfordring at skaffe frivillige nok, som får festivalerne til at løbe rundt.
Lige nu mangler for eksempel Thy Rock 250 frivillige og Skagen Festival 50 frivillige.
I Skagen kan det blive nødvendigt at lukke madboder, hvis der ikke kan skaffes hjælp nok. Madboder, som er en vigtig indtægtskilde, fortæller festivalformand Lis Jensen.
Netop i dag åbner Skive Festival, og kort før start mangler der her 60 frivillige til at servicere de 10.000 festivalgæster, som de næste tre dage fester og danser.
Det er kommet bag på formanden for Skive Festival, Michael Eiskjær, at det har været så svært at få hjælp nok, til trods for, at han i år har forsøgt at hente hjælp fra et langt større geografisk område end normalt.
- Vi får at vide, at foreningerne rundt omkring også mangler hænder. Og når foreningerne, som føder os med hænder, mangler, så er det klart, at det også rammer os, siger han.
Det er især de mindre festivaler, der mangler frivillige, lyder det fra Dansk Live, som er interesseorganisation for spillesteder og festivaler i Danmark.
Dansk Live vurderer, at det er de seneste to års corona-nedlukninger, som har taget pusten fra vores iver efter at give en hånd med på festivalerne.
- Corona har gjort os mere individualiserede. Man prioriterer sin tid mere og har måske også fået andre vaner, end man havde før corona, siger sekretariatschefen i Dansk Live, Esben Marcher.
- Vi får meldinger nogle steder fra, at tidligere frivillige siger, at de i år vil have den fulde festivaloplevelse frem for at tage en tjans undervejs, for nu har vi ikke været på festival i to år.
Det er netop tilfældet for Mathias Møller, som plejer at være frivillig på Skive Festivalen. I år har han i stedet købt billet til Northside Festival i Aarhus sammen med en kammerat.
- Jeg synes, at jeg har taget min tørn derude de sidste år før corona, så nu må der være andre, der træder til. Jeg har det nok, som de fleste andre, der trænger til at komme ud, og at der skal ske lidt.
De mindre musikfestivaler henter ofte deres frivillige fra lokalområdernes foreningsliv. Guleroden er, at foreningerne får andel i festivalernes overskud.
I år bliver det overskud mindre i Skive, fordi festivalen har måtte hyre håndværkere til at pille scenerne ned.
Festivalen betaler også kørselsgodtgørelse til frivillige, som er hyret helt op til 40 kilometer væk, ligesom man har valgt at købe færdigblandede drinks i fustager, så det går hurtigere med at lange drinks over bardisken, når nu der er færre til at betjene boderne.
- På den korte bane er det, at overskuddet ikke bliver så stort, som vi havde regnet med. På lang sigt må vi begynde at spekulere i at lave en festival, der kun kan bære det antal gæster, som vi faktisk har frivillige til. For det bliver svært at skulle op på 15.000 gæster igen, hvis vi ikke kan servicere dem, siger Michael Eiskjær.
Festivaler skal øge fokus på fællesskabet
De frivillige fællesskaber har haft det svært efter to år med coronanedlukninger. Det vurderer Inge Vahlgren, konsulent i virksomheden Ingerfair, der rådgiver om frivillighed. Derudover står vi med to årgange, der slet ikke ved, hvad det vil sige at være frivillig.
- Det betyder, at der er nogle fællesskaber, som skal genskabes, siger hun.
Lars Skov Henriksen, som er ekspert i frivilligt arbejde ved Aalborg Universitet, peger også på, at manglen på frivillige kan hænge sammen med, at mange, med pandemien, har fået brudt deres vane med at komme afsted.
- Hvis man er en del af et foreningsmiljø og et fællesskab, der plejer at tage en tørn ved en festival, er det ligesom lettere at få folk til at tage en tur mere.
Derfor opfordrer han nu foreningerne til at gøre en større indsats for at fortælle den gode historie om, at man som frivillig gør en forskel.
- De lokale foreninger kan jo prøve at understrege vigtigheden, betydningen og anerkendelsen af, at de frivillige gør en indsats ved at være frivillige ved festivalerne, for derigennem hjælper man også det lokale foreningsliv, siger Lars Skov Henriksen.
Hvert år er der 16.000, der tager turen til bøgeskoven i Skanderborg for at være frivllig på Smuk Fest. Og det sker også i år. For her er der ingen problemer med at rekruttere frivillige.
Men det har krævet en masse benarbejde, sociale arrangementer og intensiv kommunikation mellem festivalkontoret og de frivillige henover de lange nedlukningsperioder, fortæller talsmand Søren Eskildsen.
- Det er benhårdt arbejde at holde hånden under friviligheden, især i noget så uventet som en coronakrise.
I Skanderborg har de frivillige blandt andet været samlet om at bygge "klubhuset" inde i skoven og været i gang til en håndfuld "små-fester" med 1000 gæster pr. dag.
Men at de frivillige gider og orker, må man aldrig tage for givet, siger Søren Eskildsen.
- Det, som vi ved virker, er at gøre alt, hvad vi kan for at dyrke fællesskabet. Stille rammer og faciliteter til rådighed, så fællesskabet kan være der og blomstre. For uden frivilligheden har vi ingenting. Vi kan ikke lave en festival uden de frivillige.